Kamperen met een kleine auto kan

Steeds meer mensen hebben een kleinere auto, maar dan kun je nog steeds kamperen.

Steeds meer mensen hebben een kleinere auto, maar dan kun je nog steeds kamperen.

Kamperen blijft een populaire manier voor Nederlanders om op vakantie te gaan. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat steeds meer mensen een kleinere auto aanschaffen. Dit vanuit financiële redenen, maar ook vanuit praktische overwegingen. Hierdoor lijkt het organiseren van een kampeervakantie steeds moeilijker te worden, want waar moet je toch al die kampeerspullen laten? Kampeerwereld Hendriks heeft de proef op som genomen om het tegendeel te bewijzen. Wat blijkt? Ook met een kleine auto hoef je je geen zorgen te maken.

Kleinere auto’s
De afgelopen jaren is de verkoop van kleine (tweedehands) auto’s met ruim 60% gestegen. De kleinere auto’s zijn steeds meer gewild, omdat ze relatief goedkoop zijn. De aanschafprijs is een stuk lager en door het beperkte gewicht zijn de wegenbelasting en het brandstofverbruik een stuk lager. Steeds meer mensen ruilen de grote auto dan ook in voor een kleiner alternatief. Logischerwijs hebben deze auto’s wel een stuk minder pakruimte, waardoor mensen een drempel voelen om te gaan kamperen met een kleinere auto.

Technische ontwikkeling in de kampeerbranche
De kampeerbranche speelt steeds meer in op de wensen van de consument, waaronder ook de ontwikkeling van steeds kleinere auto’s. Het kamperen met een kleine auto wordt dus steeds minder een probleem. Tenten, stoelen en slaapmatten worden steeds lichter en compacter, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. Hierdoor hoef je geen grote stationwagen meer te hebben om toch een complete kampeeruitrusting mee te nemen voor het hele gezin.

De inpaktest
Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de inpaktest met een kleine auto. Bij Kampeerwereld Hendriks merken we vaak dat mensen zich zorgen maken over het kamperen met een kleine auto, omdat ze het gevoel hebben geen complete kampeeruitrusting mee te kunnen nemen. Om het tegendeel te bewijzen heeft Kampeerwereld een Ford Fiesta ingepakt en kampeer klaar gemaakt. De Fiesta is een relatief kleine auto met een kofferbakinhoud van 290 liter. Ter vergelijking; een Ford Focus heeft een kofferbakinhoud van bijna 500 liter.

In deze situatie is uitgegaan van een gezin met één kind van twee jaar oud. Natuurlijk zal het dit gezin aan niks ontbreken. Er is o.a. gedacht aan een familietent, stoelen voor iedereen, de mogelijkheid om gemakkelijk te kunnen koken, een koelbox en natuurlijk kan iedereen gewoon comfortabel slapen. Kleding en handdoeken zijn in duffels gestopt, om wat broodnodige ruimte te besparen. Wat blijkt? Kamperen met een kleine auto is prima mogelijk

De voorbereiding
In dit geval is een goede voorbereiding zelfs meer dan het halve werk. De belangrijkste tip is; begin op tijd met inpakken! Dit zal uiteindelijk een hoop overbodige spullen en hoop vakantiestress schelen. Wees hierbij in eerste instantie heel selectief met het inpakken van de auto. Probeer alleen de essentiële artikelen mee te nemen, als je deze bij elkaar hebt kan je verder gaan met uitbreiden van het aantal spullen wat je mee wil nemen. Ben je eerder op vakantie geweest? Dan weet je welke spullen niet gebruikt hebt, laat deze dan ook thuis.

Bij Kampeerwereld hebben wij een voorbeeld paklijst (pdf) voor de kleine auto gemaakt. Wij hebben al deze kampeerartikelen tijdens onze inpaktest gemakkelijk in de Ford Fiesta gekregen.

Tips bij het inpakken
Bij het inpakken van de auto voor een kampeervakantie is het natuurlijk belangrijk om dit slim te doen, maar ook na te denken bij de veiligheid. Hieronder hebben wij nog een aantal tips bij het slim en veilig inpakken van de auto voor een kampeervakantie op een rijtje gezet:
· Blijf de auto niet oneindig volproppen. In veel gevallen gebruik je een deel van de spullen niet. Dit is natuurlijk erg zonde, want dit kost ook weer meer benzine. Daarnaast kan het leiden tot gevaarlijke situaties.
· Gebruik duffels i.p.v. koffers voor je kleren en handdoeken. Duffels zijn minder stevig dan koffers, waardoor je deze gemakkelijker tussen de bagage kan hebben.
· Zorg ervoor dat de grote en zware spullen zoveel mogelijk onderop en tegen de rugleuning liggen. Hierdoor blijft het zwaartepunt van de auto veel lager en is ook veel veiliger.
· (Zware) spullen op de hoedenplank is ten zeerste af te raden i.v.m. de veiligheid. Mocht dit niet te vermijden zijn, maak dan gebruik van een bagagenet of een traliewerk. Bij een noodstop vliegen dan niet alle spullen naar voren toe.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.