Lage stand Noorse kroon maakt Noorwegen populair

In Noorwegen kun je het hele jaar door vakantie vieren. Foto: Sverre Hjrnevik.

In Noorwegen kun je het hele jaar door vakantie vieren. Foto: Sverre Hjrnevik.

Steeds meer Nederlanders ontdekken Noorwegen als vakantiebestemming. In 2015 reisden 5% meer Nederlanders naar Noorwegen dan in 2014 (bron: SSB). Hoewel de zomermaanden nog altijd het meest populair zijn voor een vakantie in Noorwegen, blijken het najaar en de winter ook steeds meer in trek. Mede dankzij de lage stand van de Noorse kroon wordt Noorwegen door meer en meer reizigers van de bucketlist afgevinkt.

De feiten op een rij
In 2015 telde het aantal ‘guest nights’ in Noorwegen vanuit Nederland 566.799. Dit is ruim 27.000 meer dan in 2014, wat neer komt op een stijging van 5%. Nederland staat hiermee in de top 5 van landen met het grootste marktaandeel in het toerisme naar Noorwegen. De meeste Noorwegenfans komen uit Duitsland (16%). Ook Zweedse (12%), Britse (8%) en Deense (8%) toeristen reizen regelmatig af naar Noorwegen. Daarna volgen de Nederlanders (6%) en de Amerikanen (5%). De maanden mei tot en met augustus blijken het meest populair onder Nederlanders. In 2015 toonde deze periode een stijging van ruim 3%. Maar de grootste stijging vanuit Nederland ten opzichte van 2014 is te zien in de maanden januari (+28%), februari (+33%) en oktober (+29%). Ook in andere seizoenen wordt Noorwegen dus vaker gekozen als vakantiebestemming.

Meer waar voor je geld
Een mogelijke verklaring voor de groei in het toerisme van Nederland naar Noorwegen is dat de Noorse kroon momenteel laag staat. Waar je in 2014 8,6 Noorse kronen kreeg voor 1 euro, is de wisselkoers nu 9,5. Hierdoor is een vakantie naar Noorwegen voor Europese reizigers een stuk goedkoper geworden.

Verwachtingen voor 2016
Ook voor 2016 zijn de verwachtingen positief. De boekingen bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen voor vluchten naar Noorwegen liegen er niet om: er is al een flinke groei te zien ten opzichte van het eerste half jaar van 2015. Bovendien lijkt de wisselkoers van de Noorse kroon voorlopig gunstig te blijven.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.