Ontdek kurk als hip designmateriaal in Portugal

Van het schors van deze boom wordt kurk gemaakt in Portugal.

Van het schors van deze boom wordt kurk gemaakt in Portugal.

Er zijn genoeg redenen om een vakantie naar Portugal te ondernemen. Denk aan de wijn, het mooie weer of de cultuur. Maar als je wel fan bent van design is er nog een andere reden om naar dit Zuid-Europese land af te reizen. Kurk is bezig met een opmerkelijke comeback als hip designmateriaal. Waar het op de wijnfles steeds vaker moet plaatsmaken voor de minder charmante schroefdop, wordt kurk nu gebruikt in het handvat van muziekinstrumenten, hoeden, tassen en zelfs in de ruimtevaarttechnologie.

Kurk
Kurk groeit voornamelijk in landen rond de Middellandse zee. Portugal geldt wereldwijd als verreweg de grootste producent van kurk. De meeste Sobreiro-bomen (ook wel kurkeiken genoemd) staan in de zuidelijke Portugese regio’s Alentejo en Algarve. De Sobreiro kan wel 350 jaar oud worden, mits elke negen jaar de schors van de boom wordt gestript. Hier, in het zuiden van Portugal, wordt maar liefst 65 procent van de totale wereldvoorraad geproduceerd. En ondanks de opkomende populariteit van de schroefdop, blijft de kurkproductie volop draaien. Het materiaal is namelijk herontdekt als hip designmateriaal.

Fashion met kurk
Zo wordt het product onder andere gebruikt in de ruimtevaarttechnologie, vooral omdat het brandwerend is. Ook in de muziek maken ze gebruik van kurk, onder meer voor het handvat van een dirigeerstokje en tussen de verschillende onderdelen van blaasinstrumenten. Mode-ontwerpers hebben kurk inmiddels ook ontdekt. Na schoenenzolen worden nu steeds vaker hoeden, tassen en zelfs bovenkleding vervaardigd van een dunne laag van dit flexibele materiaal. Tijdens de London Fashion Week die afgelopen maand werd georganiseerd, showde de Portugese designer Marques’Almeida haar nieuwste collectie van kurk.

Zo maken ze kurk
Als de Sobreiro nog maar 25 jaar is, wordt de boom voor het eerst gestript. Deze schors noemen ze maagdelijke kurk en is niet geschikt voor productie. Pas negen jaar later is de schors wél rijp voor bruikbare kurk. Het strippen van de schors moet heel voorzichtig gebeuren, anders kan de boom er aan onderdoor gaan. Nadat de schors in één stuk van de boom is gehaald, moet deze nog zes maanden drogen. Hierna wordt de schors gekookt en gestoomd om de houtachtige buitenlaag los te laten weken. Dan is het product klaar om er wijnkurken uit te stansen. Voor het maken van andere producten wordt de schors fijngemalen en in mallen geperst.

Een kurkhotel
Kurk is een 100 procent natuurlijk materiaal dat al jaren gebruikt wordt als vloer- of wandbekleding. Het product is geluiddempend, waterafstotend en heeft een isolerende eigenschap. Om dezelfde reden wordt dit ecologische materiaal ook in de meubelindustrie steeds vaker gebruikt. Kurk is niet alleen natuurlijk en handig, het ziet er ook nog eens hip uit. Bij Évora, in de regio Alentejo, is er zelfs een heel hotel uit kurk opgetrokken: het Ecork hotel.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.