Parkeren op Schiphol kan goedkoper

Parkeren kan een stuk goedkoper als je van te voren reserveert.

Parkeren kan een stuk goedkoper als je van te voren reserveert.

Op vakantie gaan kan duur zijn, dus besparen is altijd fijn. Vakantiegangers die per auto naar de grote luchthavens in Nederland en België reizen doen er verstandig aan een parkeerplaats te reserveren. Vooraf een parkeerplek reserveren is aanmerkelijk goedkoper, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Op Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport is het online tarief voor lang parkeren 30% (weekend) tot 40% (week) voordeliger dan het inrijtarief.

Onderzoek
Steeds meer vliegvelden bieden reizigers de mogelijkheid om online een goedkopere parkeerplaats te reserveren. Vanwege beperkte beschikbaarheid van parkeerplekken zijn twee zaken van belang: reizigers moeten online én enige tijd voor vertrek reserveren. De bekendste online parkeerproducten zijn Smart Parking van Schiphol en Discount Parking van Zaventem. Vliegveldinfo.nl onderzocht in het Lenterapport 2016 ‘Parkeren op het vliegveld’ de parkeertarieven van de zestien vliegvelden die het meest worden gebruikt als vertrek luchthaven door Nederlanders en Vlamingen: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden.

Online reserveren loont
Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport beloven reizigers veel korting bij het boeken van een parkeerplek online, en daar is niets aan gelogen. Online reserveren maakt 3 dagen parkeren 30% goedkoper, €39 i.p.v. €55 op Schiphol en €34 i.p.v. €49 op Zaventem. Online een parkeerplaats reserveren voor een periode van 7 dagen is zelfs 40% goedkoper, €48,50 i.p.v. €82,20 op Schiphol en €54 i.p.v. €89 op Zaventem. De kortingspercentages voor beide luchthavens zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Op Brussels Airport is Discount Parking alleen te gebruiken na een online reservering. Op Amsterdam Airport Schiphol kan Smart Parking gebruikt worden zonder en met reservering, het laatste is dus voordeliger.

Schiphol prijst zich in de markt
Een online reservering voor een week maakt van Schiphol een gemiddeld geprijsde luchthaven om te parkeren in plaats van een dure. Alleen Rotterdam The Hague en Groningen Eelde zijn goedkoper. Wat Schiphol net niet lukt, lukt Zaventem wel. Bij een online reservering voor een week parkeren is Brussels Airport goedkoper dan de overige vier luchthavens in België. De grootste luchthaven van België laat twee gezichten zien: het inrijtarief is het duurste en het online tarief het goedkoopste van het land. Het kan niet lang meer duren voordat de vliegvelden van Luik, Oostende Brugge en Antwerp ook met een goedkoper online tarief komen.

Kleinere luchthavens volgen voorbeeld
In Nederland hebben de kleinere luchthavens zich al aangepast. Alle vliegvelden hebben het voorbeeld van Schiphol gevolgd, behalve Maastricht Aachen. De omslag is niet meer te stoppen volgens Guus Wantia, oprichter van Vliegveldinfo.nl: “Net als bij andere reisproducten, zoals vliegtickets en accommodaties, worden ook parkeerplekken steeds vaker vooraf gereserveerd. Op Schiphol bedroeg het percentage online reserveringen 73% van het totaal in 2015. Dezelfde cijfers zullen we gaan zien op kleinere luchthavens, ook al benutten sommige vliegvelden de mogelijkheden nog niet optimaal.”

Rotterdam The Hague Airport per 24 uur
De luchthaven Rotterdam The Hague Airport biedt sinds de zomer van 2015 Voordeel Parkeren op P10. Dit parkeerterrein ligt het verst van de terminal, op maximaal 10 minuten loopafstand. Naast de voordelige tarieven op P10 heeft de zakenluchthaven in Rotterdam nog een ander prijsvoordeel. Parkeertarieven worden er per 24 uur berekend, in tegenstelling tot de overige vier Nederlandse vliegvelden, waar een dagtarief geldt. Op reis van vrijdag 18.00 uur tot maandag 16.00 uur? Rotterdam The Hague Airport brengt niet vier dagen, maar slechts drie keer 24 uur in rekening.

Parkeertarieven Nederlandse, Belgische en Duitse vliegvelden - 7 dagen parkeren - Lenterapport 2016

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.