Pronkstukken staan centraal tijdens Nationale Museumweek

Tijdens de Nationale Museumweek staan pronkstukken centraal. Foto: Jorrit Lousberg.

Tijdens de Nationale Museumweek staan pronkstukken centraal. Foto: Jorrit Lousberg.

In Nederland is veel mooie kunst verzameld. De waardevolle kunstcollecties staan van 16 t/m 24 april weer vol in de schijnwerpers tijdens de tweede Nationale Museumweek. Ruim 350 musea hebben zelf hun pronkstuk uitgekozen waardoor ze actief meedoen aan de Nationale Museumweek. Tijdens de museumweek wordt er veel uitleg en verdieping gegeven over de kunstcollecties en specifiek over de gekozen kunstobjecten. Gedurende de hele week vinden er ‘Gouden Gesprekken’ plaats om achtergrond te geven aan scholieren en omstanders over de echte museumschatten. Door verhalen te vertellen en publieke colleges te geven hopen ze iedereen toch een beetje verliefd laten worden op de kunst in hun eigen omgeving. Milouska Meulens en Klaas van Kruistum presenteren deze gesprekken.

Goud
De Nationale Museumweek 2016 wil weer een zo groot en divers mogelijk publiek bereiken. Ruim 350 musea gaan daarom gedurende die week het publiek confronteren, verrassen en inspireren met onze kunst, met ons erfgoed, en met ons aller museumschatten; met ‘Ons échte Goud!’ dus. Het beoogde resultaat van de Nationale Museumweek is een sterkere reputatie van alle musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. Tijdens deze week staan vijf Gouden Pronkstukken met name in de spotlights. Die worden extreem uitvergroot en in blinkend goud tentoongesteld op drukke openbare plaatsen verspreid in het hele land. Door de indrukwekkende grootte van deze pronkstukken kan niemand meer om #OnsEchteGoud heen. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en hopelijk ook geïnspireerd.

Gesprekken
Daarnaast presenteert Hadassah de Boer tijdens de week drie rondetafelgesprekken op locatie over de maatschappelijke waarde van musea, hun innovatiekracht en de kunst van het verzamelen. Deze gesprekken worden live uitgezonden op Sublime FM. Op 23 april vindt het laatste gesprek plaats in het Drents Museum in Assen, waarna de tentoonstelling “ABOVE & BEYOND” van Daniëlle Kwaaitaal opent. Gedurende de hele week is elke op elke werkdag, na Nieuwsuur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas de Man verhalen aan kunstschatten koppelt. “De Klassieken” op NPORadio4 zoekt daarbij de muziek uit.

Een museumbezoek cadeau doen
De 1,2 miljoen Museumkaarthouders mogen gedurende de hele Nationale Museumweek een museumbezoek cadeau doen. Dat cadeau mogen ze geven aan wie ze maar willen. Als Museumkaarthouders hun registratie voltooien door hun pasfoto te uploaden, krijgen ze een link naar de cadeauvoucher.

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.