Vier de lente in Kroatië met festivals en evenementen

In Kroatië is nu al genoeg te doen. Denk daarbij aan festivals en culinaire evenementen. Foto: Julien Duval.

In Kroatië is nu al genoeg te doen. Denk daarbij aan festivals en culinaire evenementen. Foto: Julien Duval.

Kroatië is niet alleen een zomerse strandbestemming, ook in de lente is er genoeg te doen. Het voorseizoen staat in het teken van verschillende festivals die voor ieder wat wils bieden. Voor eilandhoppers, foodies, cultuurliefhebbers en avonturiers worden er festivals en evenementen georganiseerd. Hieronder vind je een greep in het aanbod van dit voorseizoen in Kroatië.

MUZIEK
Deboto, Sibenik, 2 – 5 juni 2016

Deboto brengt kunst, eten, wijn, cocktails, jazz en dance samen in de straten van het Sibenik. Sibenik staat bekend om zijn middeleeuwse centrum en landschappen met uitzicht op de zee en eilanden. Dit zomerfestival is door de combinatie van live optredens van lokale en internationale dj’s met heerlijk eten en wijnen een cultureel hoogtepunt.

INmusic Festival, Zagreb, 20 – 22 juni 2016
Eén van de hoogtepunten in Zagreb dit voorseizoen is het INmusic festival. Hier treden veel grote sterren op, er hangt een bruisende sfeer, er komen veel mensen uit verschillende landen op af én het wordt ook nog eens gehouden op een prachtige locatie. De groene eilanden in het midden van het Jarun-meer van Zagreb worden overgenomen door een line-up met o.a. Florence + The Machine, PJ Harvey, Skunk Anansie en Jake Bugg.

Hideout Festival, Novalja (Eiland Pag), 26-30 juni 2016
Hideout Festival is een ode aan elektronische muziek en biedt vijf dagen en nachten met meer dan 100 dj’s, feestjes in zwembaden, op boten en legendarische after-party’s. Hideout vindt plaats op maar liefst zes verschillende plekken op Zrće Beach en de line-up bestaat onder andere uit Jamie XX, Skrepta, The Martinez Brothers, J.E.S.u.S, Jackmaster en Seth Troxler.

GASTRONOMIE
Ri Gastro, Rijeka, start 5 april 2016

Rijeka is bekend om het carnaval, maar foodies weten Rijeka ook te vinden voor de heerlijk keuken van de Kvarner-regio. Restaurants en cateraars bereiden seizoensgebonden gerechten met lokale ingrediënten en volgens traditionele recepten. Ri Gastro trapt af op 5 april met een Asperge week en tot het einde van het jaar staat er iedere maand een week in het teken van een streekproduct, zoals kersen, vijgen, inktvis, chocolade en kabeljauw.

Vinistra, Istria, 13-15 mei 2016
Wat is een betere plek om Kroatische wijnen te proeven dan in Kroatië zelf? Tijdens Vinistra ontdekken duizenden wijnliefhebbers de Kroatische wijnen en de wijnproductie. Ook kunnen er diverse delicatessen worden geproefd, bereid door lokale en internationale chefs.

Sea on the Table, Fazana, 25 juni 2016
Tijdens Sea on the Table zal het symbool van Fazana, de sardine, op honderd verschillende manieren bereid worden. Alle restaurants rondom het plein zullen hun vaardigheden en geheime recepten met je delen. Uiteraard worden er ook andere vissoorten bereid. Het bezoeken van Sea on the Table in Fazana is de kans om verrast te worden met nieuwe ideeën om vis te bereiden.

CULTUUR
Cest is d’Best Street Festival, Zagreb, 26 mei – 5 juni 2016

Het Cest is d’Best in Zagreb is het eerste straatfestival in Zagreb en is rijk aan traditie, cultuur en lifestyle. De eerste keer dat het festival werd georganiseerd was in 1997 en inmiddels heeft het festival een internationaal karakter gekregen. De straten en pleinen van Zagreb worden versierd met zeven podia en diverse artiesten met verschillende talenten: zo is er veel muziek, theater, sport, kunst en zijn er activiteiten voor kinderen. Het Cest is d’Best Street Festival laat zien waar Kroatië voor staat: een jong en bruisend land waar de mensen nooit hun traditionele gastvrijheid zijn verloren.

Karl May Fest, Starigrad-Paklenica, 4-11 juni 2016
In Kroatië kunnen mensen terug reizen naar hun jeugd herinneringen – bijvoorbeeld naar de locatie van film Winnetou. De legendarische films over de Indiaan Winnetou, gebaseerd op de boeken van Karl May, werden ruim een halve eeuw geleden opgenomen in Kroatië. Tijdens het Karl May Fest kan je niet alleen genieten van de locatie, maar ook acteurs ontmoeten, de natuur ontdekken en de Kroatische gastronomie proeven. Een must-see en het centrum van het event is Starigrad-Paklenica en luxe hotel Alan. Ook voor de fans die het festival helaas niet kunnen bezoeken is er goed nieuws: in 2015 werden er 3 nieuwe Winnetou films opgenomen die dit jaar rond de kerstdagen op de Duitse televisie worden uitgezonden.

Ogulin Fairytale Festival, Ogulin, 10-12 juni 2016
Ogulin is de thuishaven van de beroemde Kroatische sprookjesschrijfster Ivana Brlić Mažuranić. Hier wordt het Fairytail Festival georganiseerd waar theatergroepen, schrijvers en muzikanten optreden en workshops organiseren. Het kleine stadje wordt omgetoverd tot een sprookjeswereld tijdens deze dagen. Wanneer je in Ogulin bent vergeet dan niet langs te gaan bij het bezoekerscentrum van Ivana’s House of Fairy Tales. Het museum is opgericht om de verhalen van Ivana te eren en om sprookjes te gebruiken om mensen te inspireren van lezen te gaan houden. Vergeet de realiteit en verdwaal in een wereld vol elfjes, dwergen, heksen en andere wezens.

Dolce Vita Festival, Rovinj, 01-30 juni 2016
Het Dolce Vita Festival is een vintage festival dat het verleden eert en bezoekers terug brengt naar de jaren ’50 en ’60. In Rovinj worden bezoekers uitgenodigd om te genieten van entertainment en culturele uitingen. Het muziekprogramma bevat optredens van Europese toppers in swing, rock & roll, r&b en blues. Ook zijn er tentoonstellingen met vintage auto’s, scooters, meubels, mode en vinyl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.