7 tips voor de beste vakantiefoto’s

Je vakantie wil je vastleggen, maar hoe maak je de mooiste foto's? Foto: Laura Vink.

Je vakantie wil je vastleggen, maar hoe maak je de mooiste foto’s? Foto: Laura Vink.

Als je op vakantie gaat wil je graag iets mee naar huis kunnen nemen, om langer van het gevoel te kunnen genieten. Aangezien je de plekken waar je komt in tact wil laten, is het maken van foto’s het beste initiatief. Meer dan negentig procent van de vakantiegangers neemt dan ook een camera mee op reis. Maar heb jij ook wel eens dat bij thuiskomst blijkt dat je foto’s niet zijn geworden zoals je had gehoopt?

Tips
“Veel mensen denken dat het meenemen van hun camera naar een fotogenieke bestemming voldoende is om thuis te komen met mooie plaatjes. Maar er veel meer kijken bij een goede reisfoto komt ”, zegt Laura Vink. Deze 29-jarige fotograaf uit Rosmalen reisde sinds haar eindexamen al naar meer dan dertig landen en overal nam ze haar camera mee naartoe. Laura geeft je hier zeven simpele en handige tips die je tijdens jouw volgende reis direct kunt toepassen om mooiere foto’s te maken.

1. Ga vroeg op pad

Slaap niet elke dag uit, maar ga juist ook af en toe vroeg op pad. Omdat de zon lager aan de hemel staat, heeft het licht een mooie warme gloed en is het minder fel. Dit levert vooral bij landschappen en natuurfoto’s veel mooiere plaatjes op dan wanneer je rond het middaguur fotografeert. Een ander voordeel van vroeg op pad gaan is dat het bij de toeristische trekpleisters nog niet krioelt van de mensen die telkens door je beeld wandelen.

2. Fotografeer niet teveel in één beeld

Door alle nieuwe indrukken van de reisbestemming vind je waarschijnlijk snel alles mooi. Een veelgemaakte fout is om dat ook allemaal in één foto te willen proppen. Overdaad maakt het beeld rommelig en het is dan onduidelijk waar de foto over gaat. Juist door minder in beeld te brengen, laat je vaak meer zien.

3. Denk aan de compositie
Door bewust na te denken over de compositie, maak je een foto gemakkelijk boeiender. Zet het onderwerp of de horizon niet recht in het midden, maar juist ernaast. Geef meer diepte aan het beeld door een mooi uitzicht met iets op de voorgrond te fotograferen, takken of bloemen bijvoorbeeld. En probeer rustig een paar verschillende standpunten uit voor hetzelfde onderwerp. Wordt het beeld beter als je misschien iets op je tenen gaat staan of juist laag bij de grond fotografeert?

4. Gebruik ansichtkaarten als inspiratie

Duik bij aankomst op je bestemming even de lokale toeristenwinkel in en speur het rek met ansichtkaarten af. Zo krijg je snel een overzicht van de toeristische hoogtepunten én levert meteen inspiratie op voor je eigen foto’s. Je ontdekt bijvoorbeeld een creatieve compositie, een interessante hoek of ziet het voordeel van ‘s avonds fotograferen.

5. Leer je camera kennen

Niemand prijst Van Gogh of Rembrandt om de fantastische kwasten die ze gebruikten. Net zo goed is de camera niet verantwoordelijk voor het eindresultaat. Voor goed belichte en scherpe foto’s is het belangrijk dat je je camera goed kent. Verdiep je daarom voordat je vertrekt al in de mogelijkheden van het toestel. Welke situatie fotografeer je het beste in welke stand? Als jij de camera goed weet in te stellen, maakt het lang niet altijd uit of je fotografeert met een spiegelreflexcamera, compactcamera of telefoon.

6. Vertel een verhaal met je foto’s

Door een verhaal te vertellen in je foto’s neem je de kijker mee. Staat er bijvoorbeeld een bergbeklimming op het programma? Maak dan niet alleen een foto op de top, maar ook van de weg er naar toe. Een tweede manier om een verhaal te vertellen is door een overzichtsfoto te combineren met enkele detailfoto’s. Het werkt heel goed als je deze foto’s samen op één of twee foto’s in het fotoalbum plaatst.

7. Maak een selectie

Zonder goede selectie verdrinken je allermooiste reisfoto’s tussen de middelmatige exemplaren en de doodgewone kiekjes. Maak daarom een bewuste selectie van wat je fotografeert en welke foto’s je presenteert. Niemand van je familie of vrienden staat te popelen om zeshonderd stuks één voor één te bekijken. Nee, echt niet!

Boek – Reisfotografie
Tijdens een reis van drie maanden besloot Laura Vink haar jarenlange kennis over reisfotografie te bundelen. Het resultaat is het boek Reisfotografie – explore discover capture. Het hardcoverboek staat boordevol praktische tips, verhalen uit de praktijk en inspirerende foto’s. Of je nu naar Texel of Tasmanië gaat: dit boek is voor iedereen die graag meer uit z’n reisfoto’s wil halen. In het boek behandelt Laura de verschillende onderwerpen waar je op reis mee te maken krijgt, zoals het fotograferen van landschappen, steden, dieren, natuur, cultuur en mensen. Ook gaat het boek uitgebreid in op de voorbereiding, de bescherming van je apparatuur onderweg en wat te doen met alle foto’s als je weer terug bent van vakantie. Je bestelt het boek voor € 59 op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.