Duitsland maakt van 2017 ‘Luther-jaar’

Beeld Luther voor de kerk in Dresden. Foto: CC0

Beeld Luther voor de kerk in Dresden. Foto: CC0


In 1517 spijkerde Maarten Luther zijn aanklacht tegen de rooms-katholieke kerk in de vorm van 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg. In 2017 – vijfhonderd jaar later – staat Duitsland uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenissen.

Wij richten ons met dit thema niet alleen op christelijke reizigers, maar ook op reizigers met interesse in historie en cultuur

Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau, over het bijzondere jaar: “De erfenis van de Reformatie raakt de levens van meer dan 800 miljoen protestanten over de hele wereld, waarvan 2 miljoen in Nederland. Naast de religieuze impact die de Reformatie heeft gehad vormde deze tijd ook een mijlpaal in de Europese cultuurgeschiedenis. Hierdoor richten wij ons met dit thema niet alleen op christelijke reizigers, maar ook op reizigers met interesse in historie en cultuur.”

Highlights in drie deelstaten
Tot de toeristische highlights behoren:

  • Het voormalige augustijnenklooster in Wittenberg. Omgedoopt tot Lutherhaus is het nu wereldwijd het grootste museum dat aan de geschiedenis van de Reformatie is gewijd. Het geboortehuis van Maarten Luther en het huis waar hij stierf, beide in Eisleben, zijn ingericht als indrukwekkende, moderne Luthermusea.
  • De Wartburg in Eisenach, hier vertaalde Luther in ballingschap en onder het pseudoniem ‘Junker Jörg’ in 10 weken het Nieuwe Testament in het Duits. In de burcht is Luthers kamer nog altijd te bezichtigen en in Eisenach is onlangs een nieuw Luthermuseum geopend.
  • Het sterfhuis van Katharina von Bora, na de dood van Luther vluchtte diens weduwe in 1552 voor de pest naar Torgau, waar ze korte tijd later overleed. In haar sterfhuis houdt een museum de herinnering aan deze ‘beroemdste predikantsvrouw ter wereld’ levend.

2017: drie nationale exposities en acht Lutherroutes
De plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Maarten Luther, maken deel uit van acht speciaal uitgestippelde Lutherroutes. Zo worden de drie officiële Luthersteden Wittenberg, Eisleben en Mansfeld aangedaan, maar zijn ook plaatsen als Schmalkalden, Erfurt, Augsburg, Coburg, Worms en Heidelberg opgenomen. Een compleet overzicht van de routes is te vinden in de e-brochure ‘Luther 2017 – 500 jaar Reformatie’. Daarin staat ook informatie over de nationale exposities die naar aanleiding van het jubileum in Berlijn, Wittenberg en Eisenach in 2017 worden georganiseerd. Een geactualiseerde, Nederlandstalige versie van de brochure staat nu op http://www.germany.travel/luther.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.