Onderzoek: E-bike goed voor gezondheid en tegen eenzaamheid

Een E-bike biedt veel voordelen voor mensen die lange afstanden willen fietsen.

Een E-bike biedt veel voordelen voor mensen die lange afstanden willen fietsen.

De Elektronische fiets wint aan populariteit, door de vele voordelen die de fiets biedt. Elektrisch fietsen is niet alleen goed voor het milieu, het heeft ook een gunstig effect op de fysieke en mentale gezondheid. Uit onderzoek van Shimano, fabrikant van fietsonderdelen, waaronder e-bike middenmotoren, blijkt dat: 49 procent van de Nederlanders denkt dat het hebben van een e-bike gezondheidsklachten vermindert of voorkomt en 33 procent denkt dat het eenzaamheid tegengaat. Een op de drie zou vaker familie en vrienden bezoeken omdat een e-bike ze mobieler maakt. Dit vinden Nederlanders van alle leeftijden.

“Nooit meer met openbaar vervoer”
Niet alleen denken Nederlanders gezonder te worden door vaker en langere afstanden te fietsen (78%), ook zullen ze gaan besparen op openbaar vervoer en autoritten. Een op de vijf wil helemaal geen gebruik meer gaan maken van het openbaar vervoer als ze een e-bike zouden hebben. Acht procent zou zelfs overwegen de auto de deur uit te doen.
Richard Keeskamp, Marketing Directeur van SHIMANO Europe: “Elektrische fietsen kunnen steeds beter concurreren met andere gemotoriseerde vervoersmiddelen omdat innovaties elkaar snel opvolgen. Tegenwoordig is een SHIMANO STEPS motor binnen twee uur al voor tachtig procent opgeladen, kunnen fietsen tot wel honderdvijfentwintig kilometer afleggen op één batterij en hebben we onlangs een software upgrade gedaan waardoor zelf schakelen niet meer nodig is. Ideaal voor onervaren e-bikers of voor ritjes in de stad waar men vaker moet stoppen en optrekken.”

Samen erop uit
Daarnaast is een e-bike een goed middel tegen eenzaamheid dankzij de mobiliteit die het biedt. Een op de drie zegt vaker op bezoek te gaan bij vrienden, familie of kennissen als ze een e-bike zouden hebben. Behalve om sneller en vaker náár vrienden te gaan, zouden Nederlanders ook vaker mét vrienden of hun partner fietstochten willen maken door de natuur. Een op de drie zou hun partner en vrienden overhalen om ook een e-bike aan te schaffen om vaker samen uitstapjes te maken.

Ruimere banen- en huizenkeuze
Een e-bike is voor sommigen ook een oplossing om buiten de drukke stad te gaan wonen of om van baan te wisselen. Zeven procent van de Nederlanders zou met een e-bike deze ingrijpende verandering overwegen. Richard Keeskamp: “Deze cijfers verbazen mij niet. We zien namelijk een gestegen populariteit van e-bikes onder dertigers die gemiddeld 35 kilometer van hun werk wonen en de de fiets dagelijks gebruiken om naar het werk te komen. Ik kan me voorstellen dat een e-bike een oplossing kan zijn voor jonge stadsgezinnen die graag buiten de stad zouden wonen maar worstelen met de afstand naar hun werk.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.