Waar heb je recht op als vliegtuigpassagier bij vertraging?

Bij vertraging heb je als reiziger vaak nog recht op vergoeding.

Bij vertraging heb je als reiziger vaak nog recht op vergoeding.

Reizen van en naar je vakantiebestemming kan vrij stressvol zijn. Zeker als er ook nog eens stakingen en vertragingen bij komen kijken. Veel reizigers weten niet waar ze recht op hebben als een vliegtuig vertraagd is. Diverse recent in Nederland gedane rechterlijke uitspraken versterken de positie van de consument met een claim op een vliegmaatschappij. In het algemeen overweegt de Nederlandse rechter dat een aangekondigde staking van eigen personeel voor de maatschappij geen overmacht oplevert. Dus ook in zo’n geval heeft een passagier recht op financiële compensatie. Dat blijkt uit een inventarisatie door FlightClaim, dat 98 procent van de door haar ingediende claims krijgt toegekend.

Overmacht
Een aangekondigde staking door eigen personeel van een luchtvaartmaatschappij ligt binnen de invloedsfeer van de maatschappij, aldus de rechtspraak. Als voorbeeld wordt genoemd de situatie van CAO-onderhandelingen met het eigen personeel. Daarbij heeft de luchtvaartmaatschappij altijd een keuze tussen tegemoetkomendheid en het doelbewust hard spelen, waardoor het op een staking kan aankomen als de onderhandelingen mislukken.

Wilde staking
Een onaangekondigde, zogenoemde ‘wilde’ staking van eigen personeel levert in de ogen van de Nederlandse rechter wel overmacht op; de desbetreffende luchtvaartmaatschappij hoeft dan geen compensatie te betalen. Hetzelfde is van toepassing op beide soorten staking door niet-eigen personeel (bijvoorbeeld luchtverkeersleiding of bagage-afhandelaars).

FlightClaim
Ondanks alle publiciteit is een grote groep consumenten niet of niet goed de hoogte van de wettelijke rechten van vliegtuigpassagiers bij vertraging. En als men er wel kennis van heeft, ziet men vaak af van een juridische procedure. Ondernemingen zoals FlightClaim werken op no cure-no paybasis. Bij succes rekent FlightClaim 25 procent van het ontvangen bedrag als kosten. Voor klanten met een rechtsbijstandverzekering bij het moederbedrijf ARAG is de service echter volledig gratis.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.