Stiniva uitgeroepen tot Beste Strand van Europa

Stiniva, op het eiland Vis, is het 'Beste strand van Europa in 2016'. Foto: Aleksandar Gospic.

Stiniva, op het eiland Vis, is het ‘Beste strand van Europa in 2016’. Foto: Aleksandar Gospic.

Als je nog op zoek bent naar een strandbestemming voor deze zomer, dan zou je eens kunnen denken aan het Kroatische eiland Vis. Stiniva sleept namelijk de titel van ‘Beste strand van Europa in 2016’ in de wacht. De prijs werd uitgereikt door European Best Destinations, een Europese organisatie opgericht om cultuur en toerisme in Europa te promoten.

Het ‘Beste strand van Europa’ 2016 – Stiniva
Het strand van Stiniva, op het eiland Vis, is the place to be deze zomer. De verborgen parel van Kroatië werd onlangs verkozen tot ‘Beste strand van Europa in 2016‘ door European Best Destinations. Het strand van Stiniva bevindt zich in het zuidelijke deel van Vis, vlakbij het dorp Žužec. Het kleine, komvormige kiezelstrand ligt verscholen tussen hoge en rotsen, waarbij een smalle spleet tussen de kliffen een uitzicht op zee onthult. De doorgang naar de zee is nauwelijks vijf meter breed, waardoor jachten amper tot hier geraken. Er is ook geen weg naar de baai. Je komt er enkel te voet via een smal en steil pad of door één van de lokale taxiboten te nemen aan de baai van Rukavac. Dit door de natuur verborgen, moeilijk toegankelijke strand is beslist de inspanning waard. Er wacht je prachtige natuur, zo kan je er bijvoorbeeld zonsondergangen waarnemen.

‘Life’s a beach’ in Kroatië
Gezinnen met kinderen, koppels, feestgangers… Met 1777 km kustlijn en maar liefst 1244 eilanden heeft Kroatië stranden die iedereen kunnen behagen.

Zlatni Rat – eiland Brac
Het strand van Zlatni Rat, nog zo’n opmerkelijke plek ontworpen door Moeder Natuur. Deze parel aan de Kroatische kustlijn, bevindt zich in de buurt van Bol, op het eiland Brac. Het lange, goudkleurige kiezelstrand lijkt op een hand die zich uitstrekt in de Adriatische Zee. Dankzij de perfecte wind en golven is het de favoriete ontmoetingsplaats van surfers en kitesurfers. Het is tevens de uitgelezen plek om te snorkelen aangezien er geen zand en zeewier is. Het strand van Zlatni Rat biedt tal van mogelijkheden: of je nu graag actief bezig bent of liever vanuit een strandstoel met een glaasje Kroatische wijn in de hand toekijkt hoe de zon achter de bergen verdwijnt. Het strand is per auto of te voet te bereiken vanaf Bol (ongeveer 20 minuten) en tijdens de zomer ook met een toeristentreintje of -boot.

Sakarun – eiland Dugi Otok
Sakarun bevindt zich dichtbij het noordelijke deel van het Dalmatische eiland Dugi Otok en is met zijn 800 meter lange, witte zandstrand en kristalheldere water een absolute aanrader. Het strand van Sakarun is erg populair bij gezinnen, omdat het dankzij het ondiepe water ook voor kleine kinderen geschikt is. Achter het strand ligt een pijnboombos dat het prachtige landschap aanvult met donkergroene tinten en op warme dagen schaduw biedt. De restaurants aan het strand staan bekend om hun heerlijke lokale gerechten en de cocktailbars tillen de beleving naar een hoger niveau.

Vela plaža, Baška – eiland Krk
Het eiland Krk is één van de toeristische trekpleisters in de Kvarnergolf. Oogstrelende, pittoreske plekjes, zand- en kiezelstranden, natuurlijke baaien en kleurrijke landschappen: daar staat het eiland Krk om bekend. Het stadje Baška ligt aan de zuidkust van het eiland en staat in het bijzonder bekend om het strand van Vela (Vela plaža), dat werd bekroond met een ‘Blauwe Vlag’ als symbool van zijn kwaliteit en zuiverheid. Het strand van Vela is één van de favoriete plaatsen voor jonge mensen, gezinnen en kinderen. Er zijn veel muziekbars, restaurants en ontspannende plekjes. Wie van actie houdt, kan hier terecht voor talloze sporten: trapbootjes, beachvolley, waterglijbanen en nog veel meer. Het strand is bijna twee kilometer lang en de zandstroken zijn fantastisch voor kinderen.

Lubenice – eiland Cres
Het hoogtepunt van het eiland Cres is het adembenemende strand aan de voet van het dorp Lubenice. Het uitzicht over het witte zandstrand vanaf de steile klippen lijkt wel afkomstig uit een prentenboek. Het strand is echter niet zo gemakkelijk toegankelijk: je kunt het enkel te voet bereiken vanuit Lubenice of per boot (tours zijn beschikbaar aan de receptie van Camp Slatina). Op deze verstopte plek is vaak slechts een handvol zwemmers aanwezig. Geniet van de natuur, ontspan en haal diep adem. Koppel jezelf even los van het alledaagse leven.

Rajska plaža, Lopar – eiland Rab
Het strand van Rajska heeft zijn naam niet gestolen: ‘Rajska plaža’ betekent namelijk letterlijk ‘Paradijsstrand’. Het strekt zich uit over zo’n twee kilometer en bevindt zich ten noorden van het eiland Rab, ook ‘Happy Island’ genoemd. Het witte zandstrand, het kristalheldere, blauwe water en de groene gordel hielpen het strand van Rajska aan zijn ‘Blauwe Vlag’-onderscheiding. Vooral kinderen en gezinnen zijn weg van het zandstrand, het ondiepe water en de glijbanen, die klein en groot urenlang plezier bezorgen. Cafés, restaurants en bars voorzien bezoekers op het Paradijsstrand van heerlijke lokale gerechten en drankjes die de paradijselijke reputatie van het hart van Kroatië alle eer aandoen.

Saplunara Beach – eiland Mljet
Het eiland Mljet is het meest landelijke eiland van Kroatië en een natuurlijke diamant. Het strand van Saplunara bevindt zich aan het tipje van het eiland. Het strekt zich uit over ongeveer een kilometer en wordt omgeven door een dicht pijnboombos. Het strand is opgesplitst in twee delen, het grote en kleine Saplunara. Er zijn geen hotels of restaurants aanwezig op het strand, alleen enkele kleine lokale krampjes met typisch Kroatische gerechten, die doorgaans vlees of vis op de barbecue serveren. Een rechtstreekse ferry naar het strand van Saplunara is er niet, maar je komt er wel met een taxi of bus vanuit Sobra. Het strand is normaal niet te druk en leent zich dan ook uitstekend voor mensen die het bruisende stadsleven even achter zich willen laten om in alle rust te genieten. Actie- en sportliefhebbers kunnen er kano’s of kajaks huren, snorkelen en het eiland ontdekken.

Kraljičina Plaža/Koninginnenstrand – stad Nin
Het strand van Nin aan de Dalmatische kust van Kroatië staat bekend als Kraljičina Plaža of het Koninginnenstrand. Het zandstrand dat uitkijkt op de bergen heeft wat weg van een lagune, met helder water, grasduinen en zandbanken. Het populaire Dalmatische strand is ideaal voor gezinnen en kinderen dankzij het heldere en warme water. Ook aan spa- en wellness behandelingen is er geen gebrek aan het Koninginnenstrand. Wie het liever wat actiever heeft, kan zich uitleven tijdens een portie volleybal, kiting, windsurfen en badminton. Voor regionale gerechten kun je terecht in de talloze bars en restaurants aan het strand. Van massatoerisme is geen sprake in Nin. Hier komen mensen om in alle rust te kamperen en te genieten van de ongerepte natuur. Geen wonder dat het één van de meest romantische bestemmingen van Europa is!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.