Volg de Giro in de bergen van Zuid-Tirol

.De Giro start in Nederland en gaat daarna weer naar Italië, daar kun je de renners in de bergen zien of zelf gaan fietsen.

.De Giro start in Nederland en gaat daarna weer naar Italië, daar kun je de renners in de bergen zien of zelf gaan fietsen.

De Giro komt op eerst een paar dagen in Nederland, dus als je 6 t/m 8 mei in de buurt bent kunt je de renners van dichtbij zien in Gelderland. Maar na de Nederlandse etappe’s vertrekt de karavaan naar de bergen. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Zuid-Tirol kun je de renners op 21 mei voorbij zien komen. Op zaterdag 21 mei finishen de wielrenners van de Giro d’Italia namelijk in Alta Badia in Zuid-Tirol, ofwel Südtirol. Rondom deze veertiende etappe worden verschillende activiteiten georganiseerd. Fans kunnen de fietsers aanmoedigen, zelf met een gids door de Dolomieten fietsen óf een ronde van Italiaanse smaken wandelen: Giro d’Italia dei Sapori (de hele zomer mogelijk).

Bergetappe
De veertiende etappe is een van de zwaarste ritten in de Giro d’Italia 2016 met wel zes te trotseren bergpassen, waaronder de Passo Sella en de Passo Campolongo. Wie op zaterdag 21 mei meer wil zien dan alleen de eindsprint, kan voor het eerste en tweede deel van de etappe naar Passo Pordoi en Arabba gaan. Daarna heb je genoeg tijd om je naar Corvara/Colfosco te verplaatsen voor de finish.

Met een gids door de Dolomieten fietsen
In het centrum van bergdorp La Villa is een Giro d’Italia Fan Zone, met onder meer een groot televisiescherm om de renners op te volgen. Behalve aanmoedigen kunnen fietsfanaten tijdens het wielerweekend in groepsverband zelf enkele Giro-routes afleggen. Lokale gidsen tonen alle hoeken en gaten van de bergpassen. Er zijn onder meer excursies in de natuurparken Fanes-Senes-Braies/Fanes-Sennes-Prags en Puez-Odle/Puez-Geisler.

Ronde van Italiaanse smaken
In Alta Badia staat ook het jaarlijkse culi-evenement Peaks of Gastronomy dit jaar in het teken van de Giro. Wandelaars en liefhebbers van lekker eten kunnen hun eigen Giro d’Italia dei Sapori lopen (ronde van Italiaanse smaken). Tien deelnemende berghutten met tien sterrenchefs vertegenwoordigen namelijk alle regio’s die tijdens de Giro d’Italia worden doorkruist. Elk gerecht gaat gepaard met een heerlijke wijn uit Zuid-Tirol. De gerechten worden de hele zomer geserveerd in de deelnemende hutten. Deze zijn wandelend te bereiken of met de berglift, te paard of per e-bike die je kunt huren bij een van de Movimënt-locaties of de toeristeninformatie in Corvara, La Villa en La Val.

Giro d’Italia in Zuid-Tirol
Het parcours van de Giro d’Italia loopt na Alta Badia nog verder door Zuid-Tirol. Op zondag 22 mei kun je richting Alpe di Siusi/Seiser Alm gaan voor de tijdrit vanaf Castelrotto/Kastelruth. De route loopt langs de Dolomietentoppen van de Sciliar/Schlern, Sasso Lungo/Langkofel en de Sasso Piatto/Plattkofel. Na een rustdag fietsen de coureurs dinsdag 24 mei weer verder vanaf Bressanone/Brixen, om via hoofdstad Bolzano/Bozen af te zakken naar zuidelijker Italië.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.