Facebook reist met je mee op vakantie

Via de smartphone houden we de hele vakantie Facebook-updates bij. Foto: CC0

Via de smartphone houden we de hele vakantie Facebook-updates bij. Foto: CC0


Ga je binnenkort op vakantie? Dan is de kans groot dat ook jij gemiddeld 2,5 uur per dag aan je smartphone vastgeplakt zit. Een kleine 15% van de Nederlanders is op vakantie zelfs meer dan 5 uur per dag aan hun social media gekluisterd zo blijkt uit een recent onderzoek. Dit wereldwijde onderzoek onder 9.200 reizigers uit 31 landen laat zien dat Nederlanders maar wat graag op social media zitten tijdens een vakantie, omdat we bang zijn om iets te missen, oftewel last hebben van FOMO (Fear of Missing Out). Zo gebruiken Nederlandse vakantiegangers voornamelijk de volgende social-mediakanalen om voortdurend op de hoogte te blijven:

1. Facebook (62%)
2. YouTube (38%)
3. Twitter (28%)
4. Instagram (26%)
5. Skype (25%)

Nederlandse reizigers last van FOMO
Nederlanders blijken extreem gevoelig voor FOMO. 48% van de Nederlanders reizigers checkt tijdens vakantie updates en nieuws van vrienden op social media. Wie doet wat, waar en met wie? Een kwart geeft aan dat ze reageren op berichten van vrienden om niets te missen terwijl ze op vakantie zijn. Keep your friends close, keep your smartphone closer.

Mijn vakantie is leuker dan die van jou
Ook hebben we er een handje van om zelf op te scheppen door een mooi vakantiekiekje op social media te plaatsen. Maar liefst een derde van de Nederlanders geeft toe dat zij wel eens een foto plaatsen om de thuisblijvers jaloers te maken. Ook checkt 15% geregeld in bij een coole plek om te laten zien hoe fantastisch hun vakantie is. Zeg eens eerlijk, doen we dit stiekem niet allemaal?

“Appy Holiday”
Hoewel we allemaal roepen dat we op vakantie zo heerlijk tot rust willen komen en de boel de boel willen laten, blijkt dat in werkelijkheid lastiger dan gedacht. Ons app-gedrag laat zien dat we op reis onze familie en vrienden niet los kunnen laten. Nederlanders zijn op vakantie vooral geïnteresseerd in het bijhouden van social media, het lezen van het nieuws en appen met het thuisfront. Dus duiken we in plaats van in het zwembad massaal in onze smartphone om deze vijf populairste soorten apps tijdens het reizen te checken:

1. Social media-apps (48%)
2. Nieuwsapps (29%)
3. Apps voor messaging/e-mail (28%)
4. Reisapps (28%)
5. Muziek- en entertainmentapps (27%)

Even niet bezig met thuis
Nederlanders pakken hun smartphone er op reis net zo vaak bij om social media te checken als om inspiratie op te doen (31%). Als we op vakantie bezig zijn met wat eigenlijk de bedoeling is – namelijk vakantie vieren – zoeken we informatie op om onze honger en reislust te stillen. We zijn namelijk het meest geïnteresseerd in restaurants en bezienswaardigheden. Krijg je gewoon trek van al die toeristische trekpleisters bezoeken? Dan ben je niet de enige! Kijk maar eens naar de populairste content waar Nederlanders op vakantie naar zoeken:

1. Restaurants en leuke marktjes (47%)
1. Bezienswaardigheden (47%)
2. Kaarten en routebeschrijvingen (31%)
3. Info over het lokale OV (22%)
4. Musea en kunstgalerieën (20%)
4. Bars (20%)

Bekijk mobiletraveltracker.hotels.com voor meer informatie over dit onderzoek.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.