Girafje geboren in Antwerpen


In dierentuin Planckendael bij Antwerpen is giraf Diamant bevallen. Voor haar is het haar vijfde baby, voor Planckendael de tiende baby die op de savanne geboren wordt. Ervaren moeder Diamant koestert haar kleintje van bijna twee meter in de stal, waar iedereen hen nu al kan bewonderen. Dankzij het mooie weer heeft het kleintje ook zijn eerste stapjes buiten al gezet. Een giraffengeboorte is altijd wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurt door de mama en na zo’n uurtje wankelt het diertje al op zijn lange benen. Coördinator Ben Van Dyck: “Het is fijn dat dit de tiende baby voor onze savanne is. Best iets om trots op te zijn, maar weet dat het nooit routine wordt. Elke geboorte is uniek, elke bevalling is anders.”

Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur, o.a. via het Giraffe Conservation Foundation. Na de waterputten voor Niger wordt nu een project in het Garamba Nationaal Park in Congo gesteund. Daarbij worden van bedreigde Kordofan giraffen de trek in beeld gebracht. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.