Zomervakantie 2016 – Tip 2 Van Gogh Pop-Up

In de zomervakantie de Haagse werken van Van Gogh ontdekken.

In de zomervakantie de Haagse werken van Van Gogh ontdekken.


Tot en met september 2016 is een eerste pop-up tentoonstelling over het Haagse werk van Vincent van Gogh in het Jan van Goyenhuis op de Dunne Bierkade 16a in Den Haag te zien. Het werk en de brieven van Van Gogh die met de directe omgeving te maken hebben, worden op banners getoond. Een wandeling van drie kilometer verbindt de diverse locaties. De tentoonstelling brengt een ode aan de 7 jaar die Van Gogh in Den Haag doorbracht en is in diverse talen vertaald. Er wordt zowel gerefereerd aan de periode dat Van Gogh als kunsthandelaar werkte als aan de tijd dat hij als beginnend kunstenaar door deze straten liep. Het Jan van Goyenhuis is voor deze gelegenheid is een galerie en expositieruimte omgetoverd. Passend, aangezien ook Jan van Goyen, de wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw ook (kunst)handelaar was.

Den Haag door Van Gogh uitgelicht
Van Gogh laat in Den Haag als één van de weinige kunstenaars ook de keerzijde van de industriële revolutie zien. Hij is daarmee een pionier in Nederland. Van Gogh geeft ons een realistisch beeld van de enorme sociale onderklasse in Den Haag, die ongeschoold, slecht gevoed en slecht behuisd was. De stad werd geteisterd door luchtverontreiniging.

Kleurgebruik
Het kleurgebruik van Vincent van Gogh sluit in de Haagse periode aan bij dat van de Haagse School. Van Gogh schrijft in Den Haag aan zijn broer: ’duizende verschillende grijzen want er is haast geen kleur die niet een grijs is: roodgrijs, geelgrijs, groengrijs, blaauwgrijs. Daar komt de heele kleurmenging op neer.’ (26 juli 1882).

Jan van Goyenhuis als galerie
Van Gogh verhandelde in het centrum van Den Haag zowel werk van de Romantiek als van de vernieuwende Haagse School. Terwijl het ene werk schetsmatig aandoet, is het andere juist zeer realistisch en verfijnd. Ook het kleurgebruik verschilt aanzienlijk. Over beide concurrerende stromingen is Van Gogh zeer positief. In het Jan van Goyenhuis exposeren daarom twee kunstenaars met een tegengestelde kunstopvatting.

Kijk voor het zomerprogramma op www.vincentvangoghexperience.com.

Jan van Goyenhuis
Dunne Bierkade 16a Den Haag
open: vr.,za., zo. 13.30 uur – 17.00 uur.
Voor groepen op alle dagen van de week.
Entree: €6,50 incl. koffie en kruidkoek of €10,- inclusief wandelboekje.

Zomervakantie 2016 – Tip 2 Van Gogh Pop-Up 10

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.