Reservebril vaak vergeten op vakantie-paklijst

Bij lange autoritten is het handig om een reservebril mee te hebben.

Bij lange autoritten is het handig om een reservebril mee te hebben.


Nederland maakt zich weer op voor de grote zomeruittocht. Ook dit jaar stappen ruim vier op de tien vakantievierders in de auto om dwars door Europa naar hun vakantiebestemming te rijden, met Frankrijk, Duitsland en België als populairste bestemmingen. Specsavers vroeg Nederlanders naar hun vakantievoorbereidingen en daaruit blijkt dat ze hierbij vaak één essentieel onderwerp over het hoofd zien: de reservebril of -lenzen.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen goed voorbereid op vakantie gaan. De auto is APK-gekeurd (71%), de reisbescheiden zijn op orde (71%), de verzekering is afgesloten (67%): klaar voor de grote vakantietrek. Zelfs de telefoonopladers liggen bijna standaard in de auto (86%).

Reservebril verplicht in buitenland
Bijna alle vakantiegangers geven bovendien aan dat zij zich bij hun voorbereidingen nadrukkelijk laten informeren over de materialen die verplicht zijn voor onderweg, zoals het veiligheidsvestje in geval van pech, of de alcoholtester. Toch is één item hierbij nog altijd onderbelicht: in verschillende Europese landen is het hebben van een reservebril (of lenzen) in de auto verplicht bij verminderd oogzicht, en daar is slechts een kwart van de Nederlanders van op de hoogte.

Specsavers is een voorlichtingscampagne gestart om reizigers nog veiliger de weg op te laten gaan, namelijk met goed zicht. “Nederlanders hebben veiligheid onderweg zeker in het vizier, maar dit is vooral op het aanwezige materiaal voor de auto gericht. Terwijl je zelf ook onderdeel bent van de reisuitrusting. Goed zicht in het verkeer moet op het prioriteitenlijstje staan”, vindt Wieteke Lap van Specsavers Nederland. “In het buitenland gaan de instanties veel strikter met dit onderwerp om. Als je brildrager bent, staat dit op het rijbewijs aangegeven. In bijna alle landen is het voor lokale automobilisten dan ook verplicht een reservebril in de auto te hebben. Als toerist kun je je maar beter eveneens aan deze regel houden om discussies met de politie te voorkomen. Drie jaar geleden wist driekwart van de Nederlanders niets van deze regel in het buitenland af, en dat cijfer is gelijk gebleven.”

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.