Reserveer nu je plekje op De Buurtcamping

Kamperen in je eigen buurt, het kan in de eerste 2 weken van juli. Foto: Noorderpark.

Kamperen in je eigen buurt, het kan in de eerste 2 weken van juli. Foto: Noorderpark.

Misschien ga je deze vakantie niet weg of kan je nog wel wat extra vakantie gebruiken. Dan is De Buurtcamping ideaal. Om gezellig te kamperen hoef je niet ver te reizen; tijdens de vierde editie van De Buurtcamping zetten stadbewoners door heel Nederland hun tenten op in het stadspark. Het initiatief vond in 2013 voor het eerst plaats in Amsterdam. Deze zomer veranderen negen stadsparken in vier steden in een kampeerterrein. Het startschot wordt gegeven op 8 juli in Utrecht, een weekend later volgen Amsterdam, Haarlem en Tilburg. Een kampeerplaats kan gereserveerd worden via de online campingwinkel.

Yoga en graffiti workshop met de buren
Bonte avond, een grote barbecue, yoga, de campingstoelendans, een verhalenspeurtocht, zangles, kinderbingo en een graffiti workshop. Slechts een kleine greep uit de vele activiteiten die in het tweede en derde weekend van juli georganiseerd worden op de verschillende Buurtcampings. Vrijwilligers en bezoekers bepalen samen wat er op de verschillende campings te doen en te beleven is. Jeffrey Aaij is druk met de voorbereidingen voor de editie in het Noorderpark in Amsterdam-Noord: “Mijn dochtertje hoorde vorig jaar over De Buurtcamping via de plaatselijke kinderclub en ze kan sindsdien over niets anders meer praten. Haar enthousiasme was zo aanstekelijk dat ik nu als campingbeheerder betrokken ben en zelf de camping help op te zetten.”

Lijm die buurtbewoners verbindt
De doelstelling van het initiatief is simpel: anonieme steden wat gemoedelijkheid brengen. Directeur Roderik Schaepman betreurt dat veel steden het dorpse ‘ons kent ons gevoel’ missen. Bewoners groeten elkaar nauwelijks op straat, er wordt weinig met elkaar ondernomen en veel buren kennen elkaar niet. Dat buurtgevoel is volgens Schaepman nergens sterker aanwezig dan op de camping. “Samen kamperen, elkaar ’s ochtends groeten, even iets lenen voor de barbecue, dat soort openheid verbindt mensen heel snel.” De Buurcamping wil dan ook de jaarlijkse laag lijm zijn die buurtbewoners nog lang daarna met elkaar verbindt. “En dan juist mensen die elkaar normaliter niet zo snel leren kennen, vanwege een andere achtergrond of overtuiging.” De diversiteit wordt bewaakt door een beperkt aantal plekken beschikbaar te stellen, verdeeld over betalende bezoekers, vrijwilligers en mensen met een kleine portemonnee. Volgens de organisatie bestaat de doelgroep zo ieder jaar uit de gewenste diverse mix van gezinnen, yuppen en senioren, met alle achtergronden die de stad rijk is.

Vakantie bereikbaar voor iedereen
De Buurtcamping wordt inmiddels omarmd door gemeenten als effectief middel om de sociale cohesie te verbeteren. Daarnaast is het initiatief een heel leuk alternatief voor mensen die anders niet van een vakantietrip kunnen genieten. 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben onvoldoende geld om jaarlijks één week op vakantie te gaan. Meer dan 400.000 kinderen groeien op in een huishouden met een laag inkomen, en kunnen hierdoor minder vaak meedoen aan activiteiten dan leeftijdsgenoten. Roderik Schaepman: “Het geeft een goed gevoel om te zien hoe De Buurtcamping een plek is voor talentontwikkeling, voor meer contact in een wijk, voor een vakantie die financieel haalbaar is. Ongelofelijk hoe een droom verandert in een landelijk evenement waar honderden mensen bij betrokken zijn.”

Praktische informatie

8-10 juli in Utrecht – het Noordse Park, Majellapark en Park de Gagel

15-17 juli in Amsterdam – het Sloterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en Egeldonk in Zuidoost

15-17 juli in Haarlem – het Nelson Mandela Park

15-17 juli in Tilburg – Stadscamping Tilburg

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.