Scheepsramp inspireert kunstenaar in Schwerin

De Cap Arkona die met man en muis verging. De lichamen die aanspoelden inspireerden een kunstenaar.

De Cap Arkona die met man en muis verging. De lichamen die aanspoelden inspireerden een kunstenaar.


Met de opening van de nieuwbouw van de Galerie Alte & Neue Meister Schwerin op 1 juli 2016 openen zich geheel nieuwe perspectieven voor de presentatie van de 20ste- en 21ste-eeuwse kunst in Schwerin. Op 1.500 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak heeft de moderne kunst eindelijk een vaste plek gekregen. De eigen collectie zal hier in wisselende presentaties te zien zijn. Het Schweriner museum kan voor het eerst een permanent overzicht van de kunstgeschiedenis van de 17de tot de 21ste eeuw tonen.

Aangrijpend kunstwerk

Het spectaculairste kunstwerk op de openingstentoonstelling zal de door Günther Uecker speciaal voor Schwerin vervaardigde serie nieuwe Wustrower Tücher zijn, die op de bovenverdieping van de nieuwbouw wordt gepresenteerd. De in 1930 in Mecklenburg geboren Uecker refereert hiermee aan zijn belevenissen op Wustrow – in de oorlogsjaren en daarna. Sovjetsoldaten dwongen hem lijken die op het Wustrower strand aanspoelden, te begraven. Deze lijken waren afkomstig van de tot zinken gebrachte Cap Arkona, dat ca. 4.600 gedetineerden uit het concentratiekamp Neuengamme en 500 soldaten aan boord had.

Sinds 2010 keerde Uecker steeds terug naar het schiereiland. Op de plekken waar hij de lijken in 1945 had begraven, legde hij grote doeken op het zand en vervaardigde extreem kleurrijke schilderijen.

Veel nieuwe media

Op de benedenverdieping van de nieuwbouw worden voorbeelden van Nieuwe media uit de veelzijdige verzameling van het Staatliche Museum gepresenteerd, zoals installaties, video’s en objecten van o.a. Ulrike Rosenbach, Aernout Mik en Jörg Herold. Tot dusverre konden deze objecten door ruimtegebrek niet worden getoond. Herolds grote, met water gevulde sculptuur Mahnmal für einen Matrosen is thematisch met de Wustrower Tücher te vergelijken: het herinnert aan de vluchtelingenschepen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht.

Meer tentoonstellingen in Duitsland: www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.