The American Dream in Drenthe

De Amerikaanse vlag. Foto; CC0

De Amerikaanse vlag. Foto; CC0


In het najaar van 2017 presenteren het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) de grote internationale kunsttentoonstelling The American Dream. De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen en Emden – is een tweeluik over Amerikaans realisme van 1945 tot heden met onder meer werken van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

Samenwerking Amerikaanse musea
Het is de eerste keer dat zo’n groot overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien is. Het Drents Museum focust op de Amerikaanse kunst van 1945 tot 1965, terwijl Kunsthalle Emden de schijnwerpers richt op de kunst van 1965 tot heden. De beide musea werken samen met verschillende Amerikaanse musea en particuliere collecties die toonaangevende verzamelingen op het gebied van Amerikaans realisme hebben.

Serie Internationaal Realisme
Met hedendaags realisme als belangrijke pijler in de collectie, is het Drents Museum in 2009 gestart met de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015) wil het Drents Museum met The American Dream een westerse tegenhanger tonen. Naast de abstracte kunst heeft zich in Amerika na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe vorm van realisme ontwikkeld: een koele realistische blik op het dagelijks leven, ‘The American way of life’.

Kunsthalle Emden
Voor het project The American Dream heeft het Drents Museum een nauwe samenwerking gezocht met de Kunsthalle Emden. Het Duitse museum net over de grens heeft spraakmakende tentoonstellingen gemaakt over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme, zoals Realismus, Das Abenteuer der Wirklichkeit (2010). Met The American Dream vinden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden inhoudelijke aansluiting. Daarnaast biedt de samenwerking mogelijkheden op het gebied van grensoverschrijdende marketing en toerisme. In de komende periode wordt dat verder uitgewerkt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.