7 tips om dit weekend drukte op de Franse wegen te overleven

Drukte onderweg tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie

Drukte onderweg tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie

Dit weekend barst de vakantieperiode los. Op de Franse wegen wordt topdrukte verwacht. De Verkeers Informatie Dienst (VID) voorspelt 600 kilometer file op de Franse wegen dit weekend. Stap jij dit weekend in de auto met bestemming la douce France? Doe je voordeel met deze 7 tips voor een relaxte autoreis.

 1. Zomercheck

Pech onderweg, je moet er niet aan denken. De kans op autopech verklein je met een zomercheck. Een monteur controleert dan onder meer de bandenspanning, koelvloeistof, remvloeistof, remmen, verlichting en ruitenwissers. Uit een rondje surfen op internet, blijkt dat een zomercheck ongeveer € 15,- kost. Verklein de kans onderweg en ga dus voor vertrek nog even langs de garage.

 1. Autochecklist

Goed voorbereid op reis? Doe je voordeel met deze handige checklist autovakantie. Hierop zie je in 1 oogopgslag wat je verplicht in je auto moet hebben als je door bijvoorbeeld Frankrijk rijdt. Zoals een reservebril. De checklist staat bomvol praktische tips. Handig om af te vinken!

 1. Overdag of ’ s nachts rijden

Wanneer gaan we rijden?’ Kies je voor overdag of ’s nachts rijden. ’s Nachts is het veelal rustiger op de weg. Grote kans dat je dan minder file rijdt. Daartegenover staat dat de kans op een dodelijk ongeval ’s nachts 15 groter is dan overdag, zo blijkt uit een vraaggesprek met Veilig Verkeer Nederland. Vermoeidheid en minder zicht zijn hier onder andere de oorzaken van. VVN adviseert zo min mogelijk ’s nachts te rijden. Dit door de beperkte alertheid. 

 1. Voorkom wagenziekte

Automisselijkheid of wagenziekte, het is enorm vervelend. Het misselijke gevoel kun je proberen te voorkomen. Hoe?

 • Kijk in de verte
 • Rijd rustig
 • Zorg voor frisse lucht in de auto
 • Vermijd vet eten, snoep en koolzuurhoudende dranken
 • Ga niet lezen, puzzelen of tekenen
 • Kauw op een stukje gember
 • Ruik aan een limoen
 • Stop een watje in je rechteroor als je links bent en stop een watje in je linkeroor als je rechts bent
 • Pilletje op recept van de huisarts of via de drogist
 1. Check de route

Wegwerkzaamheden, files en drukte bij tolpoorten… alle 3 zijn ze enorm tijdrovend. Tip: check vooraf de route op wegwerkzaamheden. Zo staan deze zomer op de A6 tussen Parijs en Lyon wegwerkzaamheden gepland. Drukte bij de tolpoorten voorkomen? Koop een tolbadge. Een tolbadge plaats je achter het voorruit en is gekoppeld aan je credit card. Met de tolbadge voldoe je automatisch en elektronisch de tol. Zo hoef je niet meer te betalen bij de tolpoorten. Nog een voordeel: als tolbadge houder kun je gebruik maken van speciale tolpoorten, aangeduid met een oranje T. Deze poorten zijn veelal minder druk. Dat scheelt veel tijd!

 1. Zijn we er al…?

Een autovakantie met kinderen? De vraag: ‘Zijn we er al’ voorkom je eenvoudig met deze tips:

 • Vertrek relaxed. Neem de dag voordat je vertrekt lekker vrij om de auto rustig in te pakken. Je kind voelt of je gespannen of ontspannen bent.
 • Stop elke 2 uur, bijvoorbeeld bij een aire met speeltuin of een veldje om te voetballen
 • Maak een tas met cadeautjes en geef na elke 100 kilometer een cadeautje. Een tekensetje bijvoorbeeld of iets om te eten of te drinken
 • Speel spelletjes: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet etc.
 • Zet onderweg een filmpje aan
 • Luisterboeken zijn goed alternatief voor een filmpje
 1. Picknicken

Na een poosje rijden wordt het hoog tijd om de benen te strekken en om iets te eten en te drinken. Wat neem je mee voor onderweg? Geen zin in kleffe kadetjes met kaas? Inspiratie voor in je koelbox of picknickmand:

 • Fruitsalade
 • Gekookte eieren
 • Gedroogd fruit
 • Ongebrande en ongezouten noten
 • Rijstwafels
 • Snackgroenten, zoals wortels, komkommer en tomaatjes
 • Pastasalade. Deze healthy pastasalade is ideaal om mee te nemen:
  Kook 500 gram pasta (bijvoorbeeld biologische volkoren- of speltpasta). Kook in een andere pan 200 gram sperziebonen. Snijd biologische kipfilet in stukjes en bak de stukjes. Snijd 15 cherrytomaten door midden. Giet de pasta en de sperziebonen af. Meng de pasta en de sperziebonen in een grote kom met een scheut extra vergine olijfolie. Voeg de kip en 15 gehalveerde cherrytomaten toe. Rooster een flinke hand pijnboompitten en meng dit door de pastasalade. Schep vervolgens 2 tot 3 eetlepels pesto door de salade. Meng goed. Laat de salade afkoelen en rasp vervolgens wat grana padano over de salade. Doe de salade in een handige box en zet hem in de koelkast. Tip: neem apart van de salade wat rucola mee en eet de salade onderweg met rucola.

On y va

Auto zomerklaar, checklist autovakantie afgevinkt, auto ingepakt, picknickmand gevuld, cadeautjes ingepakt en de route gepland? Bon voyage!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.