Nederland showt zijn klederdracht in Amsterdam

Klederdrachten, zoals deze uit Elburg, zijn te bekijken in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie

Klederdrachten, zoals deze uit Elburg, zijn te bekijken in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie


Een 17e eeuws rijksmonument aan de Herengracht in Amsterdam biedt vanaf juni 2016 onderdak aan het Klederdrachtmuseum. Het museum neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van kraplap, baav, beuk, rijglijf, oorijzer, kap en hul uit onder meer Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland. Hiermee komt het museum tegemoet aan de vraag van buitenlandse én binnenlandse toeristen, die een verzameling van Nederlandse klederdrachten in Amsterdam misten. De financiering werd mogelijk gemaakt via Qredits en crowdfunding.

Het museum zoomt per kamer in op een regio. Hiervoor is iedere kamer geschilderd in de voor die regio kenmerkende kleuren en motieven. Dit voegt aan de collectie een extra dimensie toe: de streekdrachten verbinden zich zo met hun lokale context. Ook krijgt de bezoeker een goede indruk van de toegepaste handnijverheid per streek.

Moderne opstelling

In tegenstelling tot een meer traditionele museumopstelling, waarbij getoonde objecten van een afstandje of achter glas zijn te bezichtigen, kiest het Klederdrachtmuseum voor een moderne opstelling. Poppen staan los in de ruimte en zijn van alle kanten te bewonderen. Zo komt het bijzondere karakter van de streekkostuums goed tot zijn recht.

Hoeveel uur haakwerk zit er in het Spakenburgse mutsje? In welke dracht is het Hollandse kaasmeisje gehuld? Waarom mag je zondagse kleding niet wassen? Hoe zie je of iemand in de zware of halve rouw is? En getrouwd is of ongetrouwd? En hoe zie je het verschil tussen een jongen en een meisje tot 6 jaar oud? Allemaal vragen waarop gasten van het Klederdrachtmuseum antwoord krijgen.

Fotostudio in opbouw

Naast de zeven kamers waarin het museum kleding en volkskunst per regio toont, is een fotostudio voor kostuumfotografie in opbouw. Bezoekers die een aandenken willen aan hun dagje uit, kunnen zich in deze studio laten fotograferen in traditioneel Volendams kostuum. De fotostudio zal naar verwachting half augustus in gebruik worden genomen.

Tijdens openingstijden van het museum is de museumwinkel ook open voor gasten. Naast traditionele stoffen, schrijfwaren en boeken over klederdracht vind je ook handgemaakte producten van folklorestoffen in de winkel.
Meer informatie: hetklederdrachtmuseum.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.