Onderzoek ANWB: Tanken weg van snelweg ‘altijd goedkoper’

Tanken langs de snelweg een dure zaak. Foto: CC0

Tanken langs de snelweg een dure zaak. Foto: CC0


Brandstof tanken buiten de snelweg is altijd goedkoper. Bijna overal is een benzinepomp aan de snelweg fors duurder. Met wat extra tijd en moeite kan de vakantieganger zich wel €100 besparen op brandstof, snacks en drankjes op een retour naar een Zuid-Europese vakantiebestemming. De ANWB Kampioen stuurde een medewerker langs 150 tankstations in negen vakantielanden. Een steekproef.

Italië is het duurst
Vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is brandstof en eten buiten de snelwegen stukken goedkoper. Ook in Spanje, Italië en Frankrijk kan de vakantieganger op deze manier besparen, maar daar staat dan wel tegenover dat de vakantieganger de tolweg af moet. Italië is het duurste land om te tanken en Luxemburg het goedkoopste.

Van meer dan 100 bezochte tankstations berekenden de ANWB een totaalprijs van een volle tank (40 liter benzine) plus een paar snacks (twee flesjes water, twee kopjes koffie, twee marsrepen, blikje energiedrank en een flesje cola). De verschillen tussen de landen (en de pompen binnen een land) zijn groot. Zo was het duurste station in Italië maar liefst €35,50 duurder dan het goedkoopste in Luxemburg.

Hoge prijs cappucino
Snacks en drankjes zijn altijd veel goedkoper buiten de snelweg. Vooral langs de Duitse, Spaanse, Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen zijn de prijzen voor een verfrissing enorm hoog. Bij voorbeeld: €4,95 voor een cappucino in Zwitserland, €5,49 voor een doos Pringles in Oostenrijk en €2,29 voor een blikje cola in Duitsland. In Spanje betaalde onze medewerker € 3,29 voor een Mars-2-pack.

Pas op voor Servito!
Langs de Italiaanse Autostrada staan veel pompen met Servito! Bij zo’n pomp wordt de tank voor de autobestuurder gevuld. Dat is vaak een paar cent per liter duurder. Aan de Brennerautobahn zijn stations waar de autobezitter maar liefst 20 cent per liter extra moet neertellen. Self service is voordeliger.

Het hele onderzoek staat vanaf vandaag in het juli-augustusnummer van de Kampioen, of kijk hier voor de online versie.

Je kunt ook proberen de hele vakantie op 1 tank te rijden, zoals in deze video:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.