Vakantiecheck: E10 tanken in het buitenland?

Voordat je op vakantie gaat is het handig om te kijken wat je kan tanken.

Voordat je op vakantie gaat is het handig om te kijken wat je kan tanken.

Als reisjournalist had ik me natuurlijk voorbereid op mijn vakantie. Wat we wilden gaan zien en andere belangrijke dingen waren allemaal uitgezocht. Tot we in Frankrijk bij een benzinepomp stonden en er alleen de keus was tussen Euro98 en E10. Hallo, waar was Euro95? Dat doen ze in Frankrijk dus niet meer, bleek na een -licht paniekerige- internet zoektocht. Lang leve de ANWB en de website www.e10check.nl, want zo werd het snel duidelijk.

Check
Het zit namelijk zo: hoewel E10 een milieuvriendelijk alternatief is voor Euro95, zijn niet alle motoren geschikt voor gebruik van E10. Op www.e10check.nl van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) kun je zien of je auto, motor of scooter geschikt is voor gebruik van E10. Dit scheelt je ten eerste veel MB’s als het dit in het buitenland aan de pomp nog uit moet zoeken, daarnaast kom je niet voor verassingen te staan.

Over E10
E10 is een brandstof waaraan 10% bio-ethanol is toegevoegd. E10 is benzine met maximaal 10% bio-ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. De reden om E10 aan te bieden, is vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de lagere CO2-emissie (om klimaatverandering tegen te gaan), zonder dat auto’s, motoren en scooters daarvoor massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Auto’s die hier niet geschikt voor zijn kunnen problemen krijgen met de aluminium onderdelen doordat de juiste coating ontbreekt of krijgen te maken met aantasting van de rubber onderdelen.

Om alle verwarring aan de pomp te voorkomen is het sowieso wel handig om te weten wat de namen van verschillende brandstoffen zijn in het buitenland. Daar hebben we al eerder een handig artikel over geschreven.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.