Elke week feest in Duitsland deze zomer

Deze zomer is er genoeg te ondernemen in het Duitse grensgebied,  zoals het Lampionfeest in Bad Bentheim. Foto: Grafschaft Bentheim Tourimus e.V.

Deze zomer is er genoeg te ondernemen in het Duitse grensgebied, zoals het Lampionfeest in Bad Bentheim. Foto: Grafschaft Bentheim Tourimus e.V.

In Duitsland weten ze wel een feestje te bouwen in de zomer. In het grensgebied is het elke week wel ergens raak. Hoe doen ze dat dan? Met al die mooie tradities en gebruiken waar ieder jaar een prachtig feestje omheen gebouwd wordt. Sfeer maken, dat lukt goed, in de vier noordelijke grensregio’s Münsterland, Emsland, Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land. Met een groen, licht glooiend landschap als blijvend decor. Kleine dorpsfeestjes en grotere evenementen, tegelijk knus en uitbundig, verzorgd en zwierig, authentiek en verrassend. Een paar niet te missen hoogtepunten, voor het gemak in volgorde van opkomst:

Bloeiende boekweit: ook al aanleiding voor een feest!
Ofwel: het Buchweizenblütenfest op het terrein van het Emsland Moormuseum in Geeste. Zondag 31 juli, vanaf 10:00 uur. Alle ingrediënten voor een zomerzondag zijn aanwezig: veenmoeras, feestmuziek, pannenkoeken à la Jan-Hinnerk (mét boekweitmeel), industrieel erfgoed zoals de gigantische stoomploeg Mammut, waarmee het ooit zo onvruchtbare Emsland werd ontgonnen, voor landbouw en bewoning.

Lampionfest in kuuroord Bad Bentheim
Als op zaterdag 20 augustus de avond valt, gaan er duizenden lichtjes fonkelen tussen de bomen. Het kuurpark aan de voet van de burcht Burg Bentheim verandert langzaam maar zeker in een sprookjesbos. Overal om je heen zie je het vuur van fakkels, het warme schijnsel van lampions, kaarsen en lampjes. Op het water van de vijver dobberen honderden verlichte modelbootjes. Tussendoor geniet je van muziek, dans en ‘lustige’ shows, de kinderen ravotten op een luchtkussen, dus je neemt op je gemak nog een Duits wijntje.

Dertig kilometer verderop in Rheine
Ietsje verder Duitsland in – toch nog altijd maar een dik half uur van Oldenzaal – is op diezelfde zaterdag de 20ste een druk bezochte Vlooienmarkt speciaal voor kinderen, in zijn soort de allergrootste van het land. Zo’n 1.300 kinderen verkopen in een kraampje of op een dekentje speelgoed, kinderboeken, puzzles, maar ook curiosa en vintage huisraad van Oma’s zolder. Ruilen mag, afdingen natuurlijk ook! Koopjesjagers opgelet: de markt gaat al om 06:00 uur open.

Warendorf: de plechtige viering van Maria Hemelvaart
Ook voor niet-gelovigen bijzonder indrukwekkend. Op de hoogtijdag zelf, zondag 21 augustus, is er in het oude centrum een processie. De route loopt onder negen uitbundig versierde ‘Mariabogen’ – een soort tijdelijke ere-poorten, die met veel toewijding versierd zijn, vol bloemen en lichtjes. Vooral ’s avonds een fantastisch gezicht, als de mariabeelden feeëriek verlicht opdoemen uit het donker. Kippenvel dus. De grote dag wordt in het weekend ervoor al voorzichtig aangekondigd: zaterdagmiddag, 13 augustus, trekt een grote optocht de stad in, met zo’n 200 paarden, ruiters en koetsen, voorafgegaan door een stemmige fanfare.

Pure nostalgie: de Historische Markt van Bad Essen
Lekker terug in de goeie ouwe tijd, dat kan mooi in het weekend van 26-28 augustus in Bad Essen, het befaamde zoutkuuroord in het Osnabrücker Land. Lang vergeten oude ambachten, eerlijke streekproducten en andere koopwaar, plus een enthousiast gebracht randprogramma op het podium.

Middeleeuwse atmosfeer op de Korn- und Hansemarkt in Haselünne
De pittoreske vakwerkgevels rond het plein staan er al een eeuwigheid, in dit oude hanzestadje dat oogt als een ‘openluchtmuseum’ aan de Hase, een zijrivier van de Ems. Iedere twee jaar, dit jaar van 9 t/m 11 september, wordt alles uit de kast gehaald voor een echte historische markt, met niet alleen marktkooplui in authentiek antiek kostuum, maar ook jongleurs, narren, troubadours, binnenschippers, ambachtslieden en kroegbazen. Ook de ‘normale’ moderne winkels zijn zowel zaterdag als zondag open.

Dinsdag 13 september: Maria-Geburts-Markt in Telgte
Ooit genoemd naar de katholieke feestdag Maria-Geboorte, maar intussen kent dit bonte spektakel vele gezichten. De ‘Kirmes’ begint al zaterdag de 10e – een geslaagde combinatie van jaarmarkt, kermis, delicatessenboulevard en vrolijk volksfeest. Oorspronkelijk was de paardenmarkt het middelpunt van alle feestvreugde, nu worden er ook kippen, schapen en kleine huisdieren verhandeld. Grote attractie zijn de ‘Marktschreeuwers’, die een wedstrijdje doen wie het hardst groenten, taarten, deegwaren of vis kan aanprijzen!

Burgmannsfest in Quakenbrück
Een uitstapje naar het genoeglijke Osnabrücker Land loont: van 16-18 september viert Quakenbrück zijn jaarlijkse stadsfeest. En hoe. Negen podia in de binnenstad, koopzondag met veel speelse aandacht voor het hele gezin. In de avond komt iedereen bij elkaar in het oude straatje St. Antoniort, voor livemuziek en schuimend bier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.