De mooiste Tsjechische kloosters, kerken en bibliotheken

In Tsjechië zijn er genoeg culturele monumenten te ontdekken, zoals de bibliotheek in Praag. Foto: Teplá/CzechTourism.

In Tsjechië zijn er genoeg culturele monumenten te ontdekken, zoals de bibliotheek in Praag. Foto: Teplá/CzechTourism.

Tijdens een vakantie wil je vaak ook wat van de cultuur meekrijgen.De Tsjechische Republiek kent een rijke cultuurgeschiedenis waarin godsdienst een belangrijke rol in heeft gespeeld. Hoewel Tsjechië nu een van de minst religieuze landen ter wereld is, was van oudsher een katholiek land. De christelijke tradities hebben bijgedragen aan het ontstaan van veel cultuurmonumenten. De barokke kloosters, kathedralen, kloostergangen rond binnenplaatsen, bibliotheken en kapittelzalen pronken als juwelen in een het landschap.

Oude kloosters
De muren, gevels en torens van kloosters vallen vaak van mijlenver op, zoals van het pelgrimsoord Svatý Kopeček (De Heilige Heuvel) in Olomouc. Even buiten het centrum van Olomouc staat dit klooster dat haar barokke uiterlijk kreeg tussen 1726 en 1737. Boven de stad Příbram torent het pelgrimsoord Svatá Hora, de Heilige Berg. Het enorme barokke complex met sierlijke torens, koepels en hoekkapellen is ter ere van de Heilige Maagd Maria. Het is een van de mooiste bedevaartsoorden in Centraal-Europa. Het Premonstratenzer klooster in Teplá nabij Mariánské Lázně, is een van de laatste oude grote kloosters in West-Bohemen, waar de religieuze levenswijze nog steeds gepraktiseerd wordt.

Cisterciënzerkloosters
In Zuid-Bohemen ligt het Cisterciënzerklooster Vyšší Brod, het enige fungerende mannelijke cisterciënzerklooster in Tsjechië. Het terrein is nagenoeg in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het is mogelijk het klooster te bezoeken waarbij de gotische en barokke inrichting van de kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria kan worden bewonderd, net als een aantal kapellen, een vroeg gotische kapittelzaal, de schilderijenzaal en de bibliotheek.

Een opvallend technisch werk is het Cisterciënzerklooster in Plasy. Het gebouw steunt op duizenden pilaren en de fundering overstroomd tot op de dag van vandaag regelmatig. Het is mogelijk de kloostergalerij en de kapittelzaal te bezichtigen, net als de bibliotheek, de werkkamer van de abt of de ziekenvleugel met een apotheekexpositie, en ook de fundamenten van het klooster.

Ook het Cisterciënzerklooster in Osek is het bezoeken waard. Naast de kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria kan de kloostergalerij, het kloosterhof en een vroeg gotische kapittelzaal met een unieke romaanse preekstoel met een knoopvormig onderstel bezocht worden.

Barokke parels in de Broumov-regio
De Broumov-regio is rijk aan het natuurgebied Adršpach met haar grillige rotsformaties en helder blauw meer. Niet alleen de rotsformaties zijn veraf zichtbaar ook het Benedictijnenklooster in Broumov is een bouwwerk dat van verre te zien is. Het klooster is jaarrond dagelijks geopend. Tijdens de rondleiding wordt de kloosterbibliotheek, de kerk van Heilige Adalbert (Vojtěch) en de voormalige kloostereetzaal bezocht. Hier wordt de kopie van de Lijkwade van Turijn geëxposeerd– een kleed waarin Jezus gewikkeld werd nadat hij aan het kruis gestorven was. In de kelders van het klooster van Broumov bevinden zich tientallen mummies, die afkomstig zijn uit de crypte van de St.-Procopiuskerk in Vamberk. De oudste mummies stammen uit de 17e eeuw, het merendeel echter uit de 18e eeuw. Voor wie even wil bijkomen van dit bezoek kan een kopje koffie drinken in het kloosterkoffiehuis genaamd Café Dientzenhofer. De koffie is afkomstig van de koffiebranderij uit Trutnov. Een hele bijzondere ervaring is een overnachting in het klooster in de voormalige monnikencellen.

In de regio is ook de Kerkengroep van Broumov te vinden. Deze reeks van barokke plattelandskerken is uniek in Europa. De kerken werden in het landschap rondom Broumov aan het begin van de 18de eeuw gebouwd in opdracht van de Benedictijnen door vader en zoon Dientzenhofer.

Praagse barok
Ook in Praag kom je de namen van vader en zoon Dientzenhofer tegen. Vele barokke gebouwen dragen hun handtekening zoals bijvoorbeeld de St. Nicolaaskerk (Chrám sv. Mikuláše) in de Kleine Zijde, Loreto in het Burchtkwartier (Hradčany) en de St. Margaretha-basiliek in het Benedictijnenklooster Břevnov. Een van de hoogtepunten van de Praagse barok is het Strahovklooster. De barokke interieurs zijn te bewonderen tijdens een bezichtiging aan de bibliotheek en galerie. Het Stravovklooster werd gesticht in het jaar 1140 en is hiermee het oudste Premonstratenzer klooster in Tsjechië en één van de oudste kloosters van de Premonstratenzerorde ter wereld.

Bezoek de mooiste bibliotheek ter wereld in Praag
De lezers van de populaire Amerikaanse website Bored Panda, die gespecialiseerd is in topfotografie en illustratie, hebben met hun stemming zelfs een Praagse bibliotheek tot de mooiste van de wereld verkozen. Deze bevindt zich echter niet in het Strahovklooster, maar in Klementinum, het voormalige Jezuïetencollege in de Oude Stad. De bibliotheek van Klementinum heeft het tijdens de verkiezing opgenomen tegen de bibliotheek van Trinity College in Dublin, de bibliotheek van het Benedictijnenklooster in het Oostenrijkse Admont en tegen de Franse Nationale Bibliotheek in Parijs. Overigens, de bibliotheek is niet de enige bijzonderheid die in het Klementinum te vinden is. In de Astronomische toren hebben de Jezuïeten in de eerste helft van de 18de eeuw een astronomisch en meteorologisch observatorium opgericht. Sinds het jaar 1775 tot heden worden hier dagelijks weergegevens bijgehouden. In de toren worden ook eigentijdse meetapparaten geëxposeerd en de galerij biedt een schitterend uitzicht over het historische centrum van Praag

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.