Nieuwe fietsroute verbindt oceaan met Middellandse Zee

Over de boulevard van Royan © Cécile TRIBALLIER - CMT

Over de boulevard van Royan © Cécile TRIBALLIER – CMT


De Franse regio Poitou-Charentes heeft het aanbod met fietsroutes wederom uitgebreid. Vorige zomer was ‘La Velo Francette®’ de nieuwste aanwinst, dit jaar is het ‘Canal des Deux Mers’: een fietsroute van meer dan 800 km die de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbindt. De naam van het bijzondere fietstraject is te danken aan de route langs Canal de Garonne en Canal du Midi, laatstgenoemde staat genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De nieuwe route bestaat uit zes etappes, waarvan een groot deel van het eerste traject langs de Frans-Atlantische kust, door de regio Poitou-Charentes, voert.

Vertrekpunt
Royan is het vertrekpunt van de eerste 38,5 km naar het havenstadje Mortagne-Sur-Gironde. Onderweg passeren fietsers een van de ‘Les Plus Beaux Villages’ van Frankrijk, het dorpje Talmont-sur-Gironde, dat zijn charme als middeleeuwse vestingstad door de jaren heen heeft weten te behouden. De volgende 25 kilometer voert door moeraslandschap, wijngaarden, glooiende heuvels en eindigt uiteindelijk in Vitrezay. De vele vissersdorpjes die Poitou-Charentes rijk is, zijn ideaal voor een korte culinaire stop. Daarnaast komen fietsers ook vele historische monumenten en bezienswaardigheden tegen op de route, waaronder de citadel van Blaye. De eerste etappe voert verder door de wijnvelden van Médoc en eindigt in de bruisende stad Bordeaux, waarvan het historische centrum op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staat.

Walhalla voor de tweewieler
Met meer dan 2.000 km aan fietspaden is Poitou-Charentes een waar fietswalhalla. De kustlijn en de eilanden Île de Ré, Île d’Aix en Île d’Oléron zijn dankzij het vlakke landschap ideaal voor ontspannen fietstochten. Naast de nieuwe ‘Canal des Deux Mers’, biedt Poitou-Charentes nog vele andere fietsroutes aan. Vorig jaar is ‘La Vélo Francette®’ geopend, een 630 km tellende fietsroute van Normandië naar de Atlantische Oceaan. Via de stad Thouars rijd je de regio Poitou-Charentes binnen en via dorpjes, steden en het Franse platteland eindigt ‘La Vélo Francette®’ inde historische havenstad La Rochelle. De veelzijdige route langs landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog, bijzondere grotwoningen en heldere rivieren maken ‘La Vélo Francette®’een van de populairste fietsroutes van Frankrijk.

Moerasgebied
Een ander bijzonder fietsgebied is Marais Poitevin, ook wel bekend als het ‘Groene Venetië’. Met ruim 800 km aan goed gemarkeerde paden is Marais Poitevin geheel op de fiets te ontdekken. Een omgeving die zich kenmerkt als een indrukwekkend moerasgebied met een wirwar van kanalen en met een mysterieuze sfeer. Fietsend langs landelijke polders, rustgevende beekjes en door karakteristieke dorpjes genieten vakantiegangers hier van een bijzonder stukje Frankrijk.

Poitou-Charentes kent nog vele andere gebieden die zeker de moeite waard zijn voor fietsliefhebbers, waaronder de Cognac streek, Deux-Sèvres of Vélodyssée. Kijk voor meer informatie op www.atlantische-kust-frankrijk.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.