‘Reizigers plannen taxfree aankopen op vliegveld’

Reclame voor Taxfree shoppen tijdens de vakantiebeurs. Foto: Elkedagvakantie

Reclame voor Taxfree shoppen tijdens de vakantiebeurs. Foto: Elkedagvakantie


1 op de 3 Nederlanders plant aankopen voor vertrek en 42% koopt last-minute, blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onder 1.000 Nederlanders. Opvallend is dat 60% van de respondenten aangeeft eigenlijk niet goed te weten hoe het zit met winkelen in taxfree shops binnen en buiten de EU. Voor duizenden Nederlanders is de zomervakantie inmiddels officieel begonnen en is het al flink drukker op de luchthavens in Nederland.

Alcohol en sigaretten niet in top 3 aankopen

Bijna 1 op de 3 vakantiegangers geeft aan op beide routes aankopen te doen. 23% koopt met name op de heenreis producten voor op vakantie. Nog eens 23% van de reizigers koopt voornamelijk op de terugreis producten voor thuis. ‘Cosmetica’ is het populairst met 20%, gevolgd door ‘boeken’ (17%) en ‘iets lekkers’ (snoep, chocola) met 14%. Het minst worden accessoires, gadgets, sieraden en kleding aangeschaft op het vliegveld. “Opvallend in deze top 3 is dat ‘alcohol’ met 11% en ‘sigaretten’ met 10% hier niet in voorkomen, terwijl dat toch de producten zijn waar over het algemeen de meeste besparing zit”, zegt Linda Hoebe, marketing manager Skyscanner Nederland.

Overweeg lokaal alternatief

“Het lijkt erop dat er nog onduidelijk is over wanneer je belastingvrij kunt winkelen in taxfree shops”, vervolgt Linda Hoebe. “De beste deals zijn over het algemeen voor degenen met een bestemming buiten de EU. Maar ik raad alle reizigers aan om slim op reis te gaan door vooraf prijzen te checken als je iets specifieks zoekt. Kijk waar je de beste deal kunt vinden: in de gewone winkel, op het web of op het vliegveld. Soms loont het om in een aanbieding meerdere stuks te kopen zodat de prijs per stuk lager ligt. Een andere tip is om op je bestemming naar een lokaal alternatief te kijken als je niet aan een merk vastzit, dat kan al snel veel schelen.”

Top 10 zomerbestemmingen
Skyscanner analyseerde verder vluchtdata vanaf de Nederlandse vliegvelden in de zomerperiode (vertrek tussen 9 juli en 4 september). De top 10 zomerbestemmingen is een mix van Europese en wereldwijde bestemmingen en ziet er als volgt uit:
1. Spanje
2. Turkije
3. Indonesië
4. Verenigde Staten
5. Thailand
6. Italië
7. Marokko
8. Verenigd Koningrijk
9. Portugal
10. Frankrijk

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.