Cityhopper van KLM ziet Abraham

De KLM Cityhopper zet de landing in. Foto: Elkedagvakantie

De KLM Cityhopper zet de landing in. Foto: Elkedagvakantie


KLM Cityhopper viert deze week haar 50ste verjaardag. De 100% dochteronderneming van KLM, die ongeveer 300 vluchten per dag uitvoert naar 58 veelal zakelijke Europese bestemmingen, voerde op 29 augustus 1966 haar eerste vlucht uit onder de naam Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM).

“We zijn er trots op hoe KLM Cityhopper zich heeft ontwikkeld tot de grootste hub ‘feeder’ operator op Schiphol voor KLM en haar partners. Hierdoor kunnen elke dag meer dan 20.000 passagiers kiezen uit 300 vluchten per dag naar 58 Europese bestemmingen. Dit is niet mogelijk zonder de professionele en zeer toegewijde medewerkers op de grond en in de lucht. Dit geldt eveneens voor onze belangrijke partners, waaronder Embraer, Fokker, Martinair-RJC en Nayak”, aldus Boet Kreiken, directeur KLM Cityhopper

Verleden

In 1966 werden er twee lijnen opgericht: de Noordelijke, via Enschede naar Groningen en de Zuidelijke, via Rotterdam en Eindhoven. De vloot bestond destijds uit twee van de Koninklijke Luchtmacht gehuurde Fokker F27 Friendships, die van militair naar civiel toestel waren omgebouwd. Bij de NLM werkte destijds 22 personeelsleden.
In 1991 wijzigde de naam in KLM Cityhopper door samenvoeging van NLM Cityhopper en de luchtvaartmaatschappij NetherLines (opgericht in 1984). In 1997 werd ook Air UK, die voornamelijk met Fokker 100- en 50-toestellen vloog, geïntegreerd, een enorme uitbreiding.

Tegenwoordig

Dagelijks voert KLM Cityhopper zo’n 300 vluchten uit; 100.000 vluchten per jaar met meer dan 7 miljoen passagiers. De KLC-vloot bestaat vandaag uit 30 Embraer 190’s, 3 Embraer 175’s en 13 Fokker 70’s.
In 2017 neemt KLM Cityhopper definitief afscheid van de laatste Fokker 70 in haar vloot. In december 2008 ontving KLM Cityhopper al de eerste twee Embraer 190’s en in augustus dit jaar de derde Embraer 175. In begin 2018 bestaat de vloot van KLM Cityhopper uit 30 Embraer 190’s en 17 Embraer 175’s. Deze vliegtuigen zijn niet alleen zuiniger, maar hebben ook een beperktere uitstoot.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.