Reuzenmiereneter geboren in GaiaZOO


Er zijn in Nederland maar drie dierentuinen waar de reuzenmiereneter te zien is. Begin 2016 kreeg het vrouwtje in GaiaZOO in Limburg gezelschap van een mannelijke reuzenmiereneter. De twee dieren hebben nu al voor gezinsuitbreiding gezorgd. Deze maand werd namelijk de eerste reuzenmiereneter van GaiaZOO geboren. Omdat moeder voor het eerst een jong heeft gekregen, hebben de dierverzorgers hen de afgelopen dagen extra goed in de gaten gehouden. Moeder en jong maken het goed en zijn een groot deel van de dag in het binnenverblijf van GaiaZOO te bewonderen. Het jong is een mannetje.

Haat-liefde verhouding
Miereneters leven in de natuur alleen. Daarom zijn in GaiaZOO voor het mannetje en vrouwtje gescheiden verblijven gecreëerd. Begin dit jaar werden mannetje en vrouwtje aan elkaar voorgesteld. Aanvankelijk liet het vrouwtje duidelijk merken dat ze niet gediend was van gezelschap. Grommend en staand op de achterpoten haalde ze meerdere malen naar hem uit met haar 10 centimeter lange klauwen. Toen ze begin maart echter in cyclus kwam, werden enkele paringen waargenomen.

Spannend
Reuzenmiereneters hebben een draagtijd van circa zes maanden. Tijdens de zomermaanden werd de buik van het vrouwtje steeds boller en accepteerde ze het mannetje niet meer in haar nabijheid. Kort na de geboorte kroop de kleine miereneter op moeders rug. In de natuur verblijven jonge miereneters daar meestal tot ze ruim een half jaar oud zijn. Doordat de kleuren van de vacht van het jong overlopen in die van de moeder, is het kleintje goed gecamoufleerd. Het jong houdt zichzelf met zijn scherpe klauwen vast aan moeders vacht. Moeder moet nog even aan wennen aan dit nieuwe gevoel.

Moedermelk
Jonge reuzenmiereneters drinken zes maanden lang moedermelk. Omdat het jong verstopt zit tussen moeders ruige beharing, is het niet goed te zien hoeveel moedermelk het kleintje binnenkrijgt. De dierverzorgers wegen het jong daarom met enige regelmaat, om te controleren of het jong wel voldoende groeit. Bij de eerste weging, kort na de geboorte, konden de verzorgers meteen vaststellen dat het jong een mannetje is. Vanaf een leeftijd van 2 maanden gaat de kleine miereneter ook insecten eten. Zonder tanden overigens, want mierenters zijn een van de weinige zoogdieren die geen tanden hebben!

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.