Turkish Airlines biedt meeste beenruimte

Onderweg met een vliegtuig. Foto: Elkedagvakantie

Onderweg met een vliegtuig. Foto: Elkedagvakantie


Waar laat je je benen tijdens het vliegen? De been- en stoelruimte zijn vaak beperkt waardoor inschuiven soms veel vraagt van passagiers. Beperkte beenruimte is dan ook de grootste irritatiefactor voor bijna 1 op de 2 Nederlanders*, gevolgd door te kleine stoelen (18%). Skyscanner nam daarom de been- en stoelruimte van 9 populaire vliegmaatschappijen onder de loep, voor Europese bestemmingen in de Economy klasse.

Hieruit blijkt dat de verschillen voor beenruimte tot wel 10 centimeter uiteenlopen. Bij stoelruimte zijn de onderlinge verschillen veel kleiner, over het algemeen is een stoel 43-44 centimeter wijd. Skyscanner berekende vervolgens de kosten per centimeter ruimte**. En die verschillen lopen op: voor een centimeter stoel betaal je tot wel 10,25 euro. Voor een centimeter beenruimte ligt dat tussen €1,62 en €5,31. Naast weinig beenruimte en smalle of te kleine stoelen, irriteert 17% zich aan kleine kinderen aan boord, waarmee de top 3 grootste irritatiefactoren tijdens het vliegen sluit*.

“Wij Nederlanders zijn zo’n beetje het langste volk ter wereld, dus het is niet verwonderlijk dat krappe beenruimte de meeste irritatie geeft bij vliegreizen,” vertelt Linda Hoebe, marketing manager bij Skyscanner. “Reizigers willen zo comfortabel mogelijk reizen, maar ook zo goedkoop mogelijk. En voor vliegmaatschappijen is dat vaak een gevecht tussen comfort en prijs, de strijd om de centimeters. Met dit onderzoek wilden we op een ludieke manier inzicht geven in de verschillen in de Economy klasse.”

Prijs per centimeter

Verschillen in beenruimte bij de vliegmaatschappijen lopen uiteen van 72,5 centimeter bij EasyJet tot 83 centimeter bij Turkish Airlines. De verschillen bij de stoelruimte zijn juist klein: over het algemeen rond 43-44 cm per stoel, waarbij Lufthansa met 46 centimeter de ruimste stoel biedt in de Economy klasse. Omgerekend krijg je de goedkoopste centimeters bij prijsvechter Ryanair, waar je slechts €1,62 per centimeter beenruimte betaalt en €2,86 voor een centimeter stoel. Bij Turkish Airlines ben je omgerekend het meeste kwijt per centimeter. Zo is één centimeter stoel maar liefst €10,25 en mogen je benen mee in een ruimte van €5,31 per centimeter. Dan heb je wel de grootste beenruimte van deze vliegmaatschappijen. Zie voor een overzicht de tabel hieronder.

Overzicht van de beenruimte per maatschappij.

Overzicht van de beenruimte per maatschappij.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.