3 dagtrips tijdens een vakantie in de Moezel

Het kasteel van Cochem in een van de hoogtepunten. Foto: Elkedagvakantie

Het kasteel van Cochem in een van de hoogtepunten. Foto: Elkedagvakantie

De Moezel staat dan wel bekend als een gebied waar je vooral met een cruise komt om wijn te drinken, maar er is zoveel meer te doen. Deze zomervakantie ben ik er voor de tweede keer met mijn vriend geweest en we hebben weer genoten. Zelfs voor een stel jonge actievelingen is er genoeg te doen in deze regio. De cruise hebben we overgeslagen (ik ben heel erg gauw zeeziek), maar natuurlijk hebben we wel wijn gedronken. Daarnaast hebben we ons 3 dagen prima vermaakt door onder andere een dagtocht naar Idar-Oberstein te maken, te wandelen naar Kröv en het kasteel van Cochem te bezoeken.

Verblijf
Voor de tweede keer kozen we voor een verblijf in het Landalpark Mont Royal. De hele inrichting van het huisje heeft een upgrade gekregen sinds we er in 2013 voor het laatst geweest zijn. Een fijne verrassing, want we vonden de huisjes de vorige keer al goed maar nu zien ze er ook nog strak uit. Daarnaast hebben ze echte een goede bank neergezet, iets wat toch vaak ontbreekt. Ook beschikt het park nu over een free WiFi spot, op het plein voor de receptie. Hier verzamelden de internetjunkies (Hier hoor ik bij) zich elke avond om het laatste nieuws mee te krijgen. Mijn vriend wist wel hoe laat het was als ik na het avondeten zei ‘Zullen we een stukje gaan wandelen?’. Goed, om een lang verhaal kort te maken een aanrader als je zoekt naar een slaapplaats aan de Moezel.

Idar-Oberstein
Mij was verteld dat er in Idar-Oberstein een edelstenenmuseum is dat je gezien moet hebben. Nu zijn wij normaal gesproken niet zo van de musea en ik bedoel een edelstenenmuseum, dat klinkt echt niet tof. Omdat dit toch de regio van de edelstenen is besloten we eens te gaan kijken. En wat was het leuk! Echt, het is een aanrader. En ik had nooit gedacht dat ik dat zou zeggen, maar het was echt bijzonder om te bezoeken. Elke edelsteen bekend aan de mens staat er bijna opgesteld. Ze zijn er in alle vormen en maten, met figuren of nog ruw, heel groot of heel klein. Verzin het en je komt het tegen in edelsteenvorm. Daarnaast kun je in de winkel nog een edelsteen voor thuis meenemen. Nu word je daar een beetje mee doodgegooid in Idar-Oberstein, dus als je niets in het museum koopt kun je in de 500 andere winkeltjes je slag slaan, maar ze hebben leuke dingen.

Idar en Oberstein zijn eigenlijk twee dorpjes die aan elkaar vast zitten, allebei met een eigen centrum. Dit is iets wat je wilt weten voordat je er komt, anders raak je namelijk hopeloos verdwaald. Als je na het museum een stukje doorrijdt kom je langs het symbool van deze plaatst namelijk: De Felsenkirche. Je kan er niet omheen. De kerk is gebouwd in een rots op 60 meter hoogte. Als je naar de kerk toe loopt kom je langs een leuk pleintje waar je kan eten en je vindt er veel souvenir- en edelsteenwinkels. Dan moet je even wat trappen op, maar dan heb je ook wat. Je komt bij de kerk door een ondergrondse tunnel. Eenmaal binnen kun je zien dat de kerk echt in de rots gebouwd is, want stukken rots horen bij het interieur. Daarnaast kun je naar een soort uitzichtplatform lopen, waar je over de stad uit kan kijken. Daarnaast kun je vandaar uit nog doorlopen naar het kasteel wat verderop op de berg ligt. Genoeg te doen dus tijdens een dagje Idar-Oberstein.

Uitkijken over Idar en Oberstein. Foto: Elkedagvakantie

Uitkijken over Idar en Oberstein. Foto: Elkedagvakantie

Cochem
Opvallend in de regio is het kasteel van Cochem. De Reichsburg steekt ver boven het plaatsje uit en valt wel op als je aan komt rijden. Cochem is een toeristisch plaatsje en dat zie je onder andere aan het aantal parkeerplaatsen. Hoewel het kasteel toch wel de hoofdattractie is, moet je wel even zoeken hoe je er moet komen. Een wandeling door het dorp, met veel winkels en restaurants, zorgt dan ook voor afleiding. Het is een steile, maar vrij korte, klim naar het kasteel. Als je slecht ter been bent kun je er beter voor kiezen om met het treintje naar boven te gaan. Eenmaal boven heb je al een mooi uitzicht over de Moezel en het dorpje. Het kasteel wordt omringd door wijngaarden, wat een mooi plaatje oplevert.

Je kan de Reichsburg alleen van binnen zien door een rondleiding te volgen en dat is zeker de moeite waard. De rondleiding is in het Duits, maar als je Duits niet zo goed is hoef je niet bang te zijn dat je helemaal niets meekrijgt. Aan het begin worden er namelijk folders uitgedeeld in ieders eigen taal. Daarnaast hadden wij het geluk dat onze gids Nederlands was. Dus onze tour was tweetalig, wat erg leuk was. Er zijn maar 7 van de 50 kamers beschikbaar voor de tour, omdat er niet genoeg geld is om het hele kasteel van inrichting te voorzien. Dat klinkt misschien niet als veel, maar je bent er toch in totaal een goed uur mee bezig. Na de klim naar boven en de tour door het kasteel kun je nog even shoppen in het dorp of uitrusten in de vele wijnhuizen en restaurants.

Wandelen langs de Moezel. Foto: Elkedagvakantie

Wandelen langs de Moezel. Foto: Elkedagvakantie

Kröv
Wandelen is een leuke manier om een vakantiedag door te brengen en als je op Mont Royal verblijft hoef je daarvoor niet ver. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wandeling door de wijngaarden naar Kröv en die wandeling begint op het park. Via de wegen die aangelegd zijn om bij de wijngaarden te kunnen komen kronkel je naar beneden. Je hebt de hele tijd een mooi uitzicht op de Moezel, de omringende heuvels, Wolf (het dorpje aan de andere kant van de Moezel) en Kröv zelf natuurlijk. Bijna bij het dorp aangekomen kom je langs een kapelletje waar je naar binnen kan en er zijn verschillende bankjes waar je onderweg even kan uitrusten. De tocht naar beneden duurt ongeveer 3 kwartier. Het is wel aan te raden om niet al te vroeg te gaan, want dan is alles nog dicht in het dorpje. Tegen het eind van de middag/avond gaan de meeste wijnhuizen pas open en daar draait het toch om in Kröv. Zeker leuk om wat flesjes wijn mee te nemen als souvenir voor thuis.

Bedenk wel dat je de heuvel ook nog weer op moet met de flessen wijn. Je kan kiezen voor een ander pad naar boven, want er lopen verschillende wegen naar het park toe. Dat is wel leuk, want dan kun je nog een stukje meekrijgen van het wijnontdekkingspad. Hier wordt meer uitleg gegeven over de streek en de wijnen die hier gemaakt worden. De informatieborden zijn wel weer in het Duits. Onderweg vind je ook veel bankjes en andere plekken waar je even kan gaan zitten. Dat is naar boven ook wel nodig, want het is best steil. Je doet er dan ook 1,5 uur over om weer terug te lopen. Tijdens de wandeling krijg je wel echt de charme van de Moezel-regio mee, met het uitzicht op de rivier en de dorpjes terwijl je door de wijnranken loopt. Een echte aanrader voor wandelaars.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.