Nederlander gaat vaker op vakantie

Wildlife Adventure Zoo in Emmen. Foto: Elkedagvakantie

Wildlife Adventure Zoo in Emmen. Foto: Elkedagvakantie


De crisis lijkt definitief voorbij; in de eerste helft van het lopende vakantiejaar is het aantal vakanties van Nederlanders maar liefst 6% gestegen naar 12,5 miljoen. In dezelfde periode (oktober – maart) bleef de teller een jaar geleden nog steken op 11,8 miljoen. De verwachting is dat het hele vakantiejaar 2016 een duidelijke groei zal laten zien. Ook de bestedingen nemen toe, zo is er in deze zes maanden 3% meer aan reizen uitgegeven. Opvallend is de groei van 5% in uitgaven voor binnenlandse vakanties, aldus Ad Schalekamp van NBTC-NIPO Research tijdens de TravelPRESSentation in de Jaarbeurs in Utrecht waar nieuws en ontwikkelingen in de reissector werden gepresenteerd.

Korte vakanties

De groei in vakanties wordt vooral gerealiseerd door een 5% stijging van het aantal korte vakanties naar het buitenland. Dit aantal telt 3,2 miljoen vakanties tussen oktober 2015 en maart 2016 en is daarmee terug op het niveau van 2012. Een duidelijke trend is het teruglopend aantal vakanties naar bestemmingen rond de Middellandse Zee (-6%), terwijl juist overig Europa (+4%) en intercontinentale reizen (+21%) het goed doen. Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt ook dat gevoel van veiligheid meer dan in het verleden impact heeft op de bestemmingskeuze.

De top 5 buitenlandse vakantiebestemmingen (oktober 2015 – maart 2016) ziet er als volgt uit:

  1. Duitsland
  2. Spanje
  3. Oostenrijk
  4. België
  5. Frankrijk

86% boekt via internet

De prominente positie van het internet als boekingskanaal heeft zich verder versterkt. Inmiddels wordt 86% van alle reizen naar het buitenland (deels) via internet geboekt. Deze trend is zichtbaar in alle doelgroepen, waarbij de babyboomers het meest gebruikmaken van een desktop, terwijl generatie Y (21-30 jaar) juist kiest voor een laptop (62%). De smart-phone wordt nog niet echt veel gebruikt voor reisboekingen en schommelt tussen de 1 en 4%.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.