Zo kijken buitenlanders naar Nederland


Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en internationaal aansprekend. Daarom zet NBTC, samen met Zeeland, Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Friesland, Noord-Holland en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ‘Nederland Waterland’ internationaal op de kaart.

Het verhaal
Water is karakteristiek voor Nederland. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Hoe wij hiermee omgaan en het landschap dat hiervan het resultaat is, is uniek in de wereld en wordt in het buitenland als fascinerend ervaren. Door de verhaallijn Nederland Waterland worden watericonen met elkaar verbonden en ontsloten en wordt Nederland gepositioneerd als waterland bij internationale bezoekers.

Iconen
Nederland Waterland is onderdeel van de HollandCity-strategie en verbindt dertien watericonen met elkaar:

 1. De Deltawerken
 2. Watersnoodmuseum
 3. Dordrecht
 4. Nationaal Park De Biesbosch
 5. Kinderdijk
 6. Flevoland
 7. Schokland-Urk
 8. Nationaal Park Weerribben-Wieden
 9. Giethoorn
 10. Woudagemaal
 11. Afsluitdijk
 12. Zuiderzeemuseum
 13. Beemster-Schermer.

Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “Via de verhaallijnen willen we mensen verleiden om de gebaande paden te verlaten. Zo ervaren zij meer plekken en producten in ons land. Tegelijkertijd ontlasten we de hotspots die op sommige momenten als te druk ervaren worden.”

Kansen
In eerste instantie wordt de waterlijn in Duitsland, België, Italië, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten geïntroduceerd. In 2017 wordt China daaraan toegevoegd. Het verhaal van Holland Waterland wordt via de internationale pers verspreid.Daarnaast is het waterlandverhaal in zes talen vindbaar op de consumentenwebsite holland.com/waterland in zes talen.

Beleefcentrum Afsluitdijk
In 2018 is er extra dynamiek rondom het thema water. Dan wordt onder andere het beleefcentrum van De Nieuwe Afsluitdijk geopend. Daarnaast is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet in Nederland werd aangenomen. Voor NBTC reden genoeg om 2018 uit te roepen tot themajaar Nederland Waterland.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.