Andy Warhol in de Beurs van Berlage

Twee stukken uit de collectie van Lex Harding van Andy Warhol, in 2017 te bezichtigen.

Twee stukken uit de collectie van Lex Harding van Andy Warhol, in 2017 te bezichtigen.


Andy Warhol staat centraal in de expositie ‘The Prints of Andy Warhol and other PopArtists’ die in de maanden juli, augustus en september 2017 in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt gehouden. Het zijn werken uit de omvangrijke privécollectie van voornamelijk zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere PopArt artiesten die mediaondernemer Lex Harding in de afgelopen decennia heeft opgebouwd.

PopArt is afgeleid van Popular Art, een kunststroming die in de jaren zestig in Amerika ontstond. De thema’s van PopArt zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Doordat beroemdheden als Mao, Marilyn Monroe, Mick Jagger, Koningin Beatrix en alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals soepblikken en colaflessen werden gebruikt als motief, kwam PopArt dicht bij het dagelijkse leven te staan.

“Door toepassing van de zeefdruk (print) kon PopArt ongekend populair worden”, verklaart Harding. “Juist door de ongeremde vermenigvuldiging werd PopArt gemeengoed. Kunst werd daardoor bereikbaar voor een groot publiek. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vervaardigde PopArt is ook vandaag de dag overal terug te vinden en staat nog volop in de belangstelling”.

Andy Warhol
De belangrijkste exponent van PopArt is ongetwijfeld Andy Warhol, direct gevolgd door Roy Lichtenstein. Veel PopArt werken zijn in de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Warhol zei ooit: “If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There’s nothing behind it”. In 2017 is het precies 30 jaar geleden dat Andy Warhol overleed.

De expositie laat niet alleen zeefdrukken zien, maar ook hoe een zeefdruk (of seriegrafie) tot stand komt, door het tonen van de techniek en door middel van foto’s van Warhols ‘Factory’, zijn atelier in New York, waar artiesten en muzikanten zich verzamelden en waar de meeste zeefdrukken tot stand kwamen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.