Duitse kerstmarkten vlak over de grens

'Altstadtzauber' in Tecklenburg: © Tecklenburg Touristik GmbH

‘Altstadtzauber’ in Tecklenburg: © Tecklenburg Touristik GmbH


In Nederland zeg je ‘de donkere dagen voor Kerstmis’. Een paar kilometer over de grens wordt alles anders. Bereid je voor op een feest met lampjes en lekkernijen, idyllisch aangekleed in kerstsfeer. Je moet het minstens één keer meegemaakt hebben samen, het warme wintersprookje dat Weihnachtsmarkt heet.

5 kerstmarkten in Münster
In feite niet één, maar vijf verschillende markten en marktjes, als een lang lint aan elkaar geregen door de oude binnenstad, op loopafstand. Dat betekent: afgewisseld met schitterende winkeletalages zo’n 300 kraampjes met typisch Duitse kerstspecialiteiten. Telkens net even anders. Romantiek op de intieme binnenplaats van het stadhuis, ooit de allereerste Weihnachtsmarkt. Hier vooral sieraden, kunst en culinaire verwennerij. De stralende Lichtermarkt St.Lamberti voor de grote kerk. Met een 20 meter hoge kerstboom, tussen de oude gevels en bogengalerijen. Knus kerstdorp zoals het vroeger was? Zoek de buurt op rond het beeld van de Kiepenkerl (marskramer). 21 november t/m 23 december.

Kerstsfeer én ijspret in Lingen
Kerstvoorpret en wintersport tegelijkertijd: Lingen in het Emsland. Liefdevol versierde kraampjes, de geur van de traditionele gebrande amandelen en warme glühwein. Maar eerst even samen een rondje schaatsen op de grote ijsbaan, natuurlijk helemaal in pittoreske kerstsfeer. Open tot 3 januari – schaatsen te huur. Kerstmarkt: 23 november t/m 23 december.

Nostalgie in Osnabrück
De Weihnachtsmarkt in Osnabrück is in heel Duitsland een begrip, als één van de allermooiste. Alleen al vanwege het decor: het beroemde gotische Rathaus, de Marienkirche, de dom en het plein. En dan zijn er nog de ‘alleen-in-Osnabrück’ attracties, pure nostalgie om het sprookje compleet te maken. De 100 jaar oude draaimolen van de familie Telsemeyer, traditionele kerstmeezingers uit ’s werelds grootste muziekdoos, met levensgrote speelfiguren. Tip: beklim de 192 treden van de kerktoren en je hebt een uitzicht om nooit meer te vergeten, met al die kleine lichtjes aan je voeten. Nóg een tip: het ‘Winterdorf’ op de Neumarkt. Openluchtijsbaan, rustieke wintersporthut voor een ‘après ski’ borrel. De laatste tip: bijzonder sfeervolle koopavonden op de zaterdagen van de adventstijd. 25 november t/m 22 december.

Sinterklaas én kerst in Haltern
De Nikolausmarkt, Haltern am See: op 6 december komt Sinterklaas aan, per boot over het meer. Daarna verandert het centrale marktplein naadloos in een betoverende kerstwereld, voor de drie adventsweekenden (vrijdag t/m zondag) van 25 november t/m 11 december. Extra openingstijden: 5 en 6 december van 15-19 uur. Typisch Haltern: de prijzenloterij. Trekking iedere zaterdag om 15 uur. Insider’s tip: het knusse Advent-Café in de gewelvenkelders onder het oude stadhuis.

Kerstmarkten bij kastelen
Misschien wel de mooiste locatie: overal op de ‘verstopte’ binnenplaatsen en pleintjes van het enorme kasteel Schloss Iburg. Passend bij dit geweldige decor: live sprookjesvertellers, zilversmeden, muzikanten en ambachtslieden. 26 en 27 november.

Het hoogtepunt van de kerstmarkt in Raesfeld? Op 1 december maakt Sint ‘Nikolaus’ begeleid door kinderen met lampions zijn intocht over de statige oprijlaan naar het oude waterkasteel Schloss Raesfeld. De inleiding voor een lang weekend decembersfeer proeven, met typisch Westfaalse eettradities als ‘Bratäpfel’ en warme Glühwein. 1 t/m 4 december.

De nadruk van de kerstmarkt aan de voet van de burcht in Bad Bentheim ligt op kwaliteit en nostalgie: veel handgemaakte, traditionele kerstversieringen en cadeau-ideetjes. De sfeer: eenvoudige houten kraampjes en een heerlijk ouderwetse stoomcarrousel, warme wafels, pittige grillwurst en verkwikkende Glühwein. 2 t/m 4 december.

Het toch al zo indrukwekkende, barokke vorstelijke paleis Schloss Clemenswerth baadt voor even in een zee van feestelijke kerstlichtjes. Vooral ’s avonds een lust voor het oog. Op de markt zelf draait alles om authentieke charme en stijlvolle stalletjes: bijzondere geschenken, goed eten, handgemaakte en unieke producten. 3 en 4 december.

Bijzondere locaties
Twee weekenden ‘Altstadtzauber’ in historisch Tecklenburg. De hele binnenstad, dus de oude markt en smalle zijstraatjes, inclusief terrein van de burcht, baadt in een zee van feeërieke kerstlichtjes. Van 2 t/m 4 en van 9 t/m 11 december.

Anders dan anders: de kerstmarkt bij de bosboerderij of ‘Waldhof’ in Borken-Marbeck, Münsterland. Lekkere streekgerechten als huisgemaakte taart of pannenkoek, Eierpunsch en ‘Spekulatius’. Verder meubelmakers, kaarsenmakers en edelsmeden. De entree aan de poort van eikenstammen is € 6 voor volwassenen, maar die krijg je meteen weer terug als je hier een kerstboom koopt, of haardhout. 3 t/m 11 december.

De befaamde Weihnachtsmarkt van Tierpark Nordhorn: feestelijk verlichte hutjes, een levende kerststal met échte os en ezel, allemaal rond de oude plattelandsherberg Gasthaus ‘De Mallejan’. 3 t/m 11 december.

Meer informatie op: www.kerstmarktenoverdegrens.nl

'Altstadtzauber' in Tecklenburg: © Tecklenburg Touristik GmbH

‘Altstadtzauber’ in Tecklenburg: © Tecklenburg Touristik GmbH

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.