Aan boord van een platform op zee in nieuwe expo

Aan boord van een platform op zee in nieuwe expo 8

The Offshore Experience. FOTO MARCO DE SWART


In het Maritiem Museum Rotterdam gaat vanaf 17 december de Offshore Experience open voor publiek. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en drie kilometer onder water waar ze zélf ervaren hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denken mee over de energiewinning van morgen. De tentoonstelling is de eerste tentoonstelling in Nederland over een sector waar ons land groot in is, Hollands glorie van onze tijd.

Waan je op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en met simulatiespellen ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep.

Moeilijker dan ruimtevaart
Energie is van groot belang voor de economie en essentieel voor ons dagelijks leven. Zonder energie kunnen we immers onze mobiele telefoon niet opladen, benzine tanken of eten koken. Een derde van deze energie uit olie, gas, wind en andere bronnen wordt gewonnen op zee; offshore dus. Nederlandse bedrijven worden elke dag wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest extreme omstandigheden. Hoe plaats je een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? Hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? Uitdagingen die soms moeilijker zijn dan een man op de maan zetten. De vraag over de toekomst van energiewinning op zee is daarom niet of de sector nog complexere projecten aankan, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer?

De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en krijgt elk jaar een update.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.