Diepste onderwatergrot ter wereld ligt in Tsjechië


’s Werelds diepste onderwatergrot ligt in Tsjechië. Dit najaar is in de Hranická Propastgrot in het oosten van Tsjechië onderzoek gedaan en werd bekend dat dit de diepste onderwatergrot op aarde is.
Tsjechië is niet alleen rijk aan vele kastelen, maar ook aan grotten. Vooral in Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, zijn er diverse grotten te vinden zoals in de Moravische karst. De Hranická Propastgrot ligt ten westen van Olomouc en deze grot blijkt nu de diepste onderwatergrot ter wereld te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze grot meer dan 404 meter diep is. De onderwaterrobot kwam tot 404 meter, maar de bodem was nog lang niet inzicht.

De grot is uniek in de wereld, omdat hij is gevormd is als een vulkaan. Hij wordt namelijk in de aarde van onderaf uitgesleten. De meeste grotten worden gevormd door sijpelend regenwater. Maar in de Hranická Propastgrot borrelt warm en mineraalrijk water uit het binnenste van de aarde op en erodeert de bodem van onder.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.