Expressionistische schilderkunst en Glühwein in Oldenburg

Winkelstraat in kerstsfeer: © Oldenburg Tourismus und Marketing GmbH – fotograaf Torsten Krüger


Voor liefhebbers van expressionistische schilderkunst is een uitstapje naar Oldenburg in december of januari een must. In museum Augusteum is nog tot en met 22 januari 2017 een tentoonstelling met topstukken van de kunstenaarsgroep Die Brücke te zien. Op een steenworp afstand van het museum ligt de sfeervolle kerstmarkt van Oldenburg. Een reden te meer om snel naar Oldenburg te reizen en alvast in kerstsfeer te komen. De kerstmarkt staat nog tot en met 22 december op de pleinen rondom de Lambertikerk.

Het hele jaar door een leuke winkelstad
In een van de 120 kraampjes met ambachtelijke producten vind je vast wel een paar verrassende cadeaus voor onder de kerstboom. Kun je pas na de kerst? Geen probleem. Winkelen in de gezellige autovrije binnenstad van Oldenburg met zijn vele boetiekjes en speciaalzaken is altijd een feest.

Expressionistische meesterwerken
Precies een jaar geleden is het Augusteum in Oldenburg na een ingrijpende verbouwing heropend. Als hommage aan de tentoonstelling van de Brücke-kunstenaars Karl Schmidt-Rottluff en Erich Heckel in 1908 presenteert het Augusteum in de grote Galeriesaal meesterwerken van de expressionistische schilders van Die Brücke: Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller, Max Pechstein en Karl Schmidt-Rottluff.

Tussen 1907 en 1912 waren Schmidt-Rotluff, Heckel en Pechstein regelmatige bezoekers van de afgelegen badplaats Dangast, die destijds bij het Groothertogdom Oldenburg hoorde. Hier vond de verandering plaats van het opbrengen van pasteuze verflagen om een ruimtelijke illusie te suggereren naar composities die waren opgebouwd uit vlakken. Enkele topstukken ontstonden in deze tijd.

Naast de bekende thema´s van de Brücke-schilders, zoals stadsleven, circus, landschap, naakt en de mens in de natuur, zijn er ook motieven tentoongesteld die typisch zijn voor de streek rondom Oldenburg. Prachtig zijn bijvoorbeeld de getekende en geschilderde ansichtkaarten die de kunstenaarsvrienden vanuit en naar Dangast verstuurden.
De getoonde werken zijn bruiklenen van het Brücke-Museum in Berlijn.
De tentoonstelling is nog t/m 22 januari te zien. De laatste dag van de kerstmarkt is 22 december.

Meer informatie:
Touristinfo/Ticketshop Oldenburg | Schloßplatz 16 | 26122 Oldenburg
Tel. +49 (0)441 361613-66 | info@oldenburg-tourist.de | www.wegnaaroldenburg.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.