Groene piste dreigt voor wintersporters

Nog een week en dan is het kerstvakantie. Veel Nederlanders zoeken de pistes op voor één of twee weken wintersportplezier. Op dit moment ligt er echter nog lang niet overal genoeg sneeuw, meldt Weerplaza vandaag op haar wintersportpagina’s. Met name de laaggelegen pistes zijn vaak nog groen of bruin en de meteorologen verwachten de komende tijd weinig verse sneeuw.

De luchtdruk is op dit moment hoog in de wintersportgebieden, 1025 hPa. De weermodellen berekenen bovendien dat de luchtdruk tot aan het einde van het jaar zeer waarschijnlijk hoog blijft. Neerslag stelt daardoor meestal weinig voor, als er überhaupt al wolken zijn. Liefhebbers van verse sneeuw moeten hopen op zwakke storingen die soms, tijdens de wisseling van het ene hogedrukgebied naar het andere hogedrukgebied, het Alpengebied weten te bereiken. Lichte sneeuw is de komende weken dus wel mogelijk, de kans op een echte sneeuwdump is erg klein.

Veel pistes zijn wel open
Toch is de situatie niet overal dramatisch. De hoge pistes van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië hebben een mooie laag sneeuw. Het dikste pak sneeuw ligt in Piemonte en Aosta. Daar ligt op de toppen 100 tot plaatselijk 180 cm sneeuw. Onder de 1500m wordt het sneeuwdek snel dunner. Ook in de Franse Alpen ligt veel sneeuw op de hoge pistes. Val Thorens meldde woensdag 135 cm, Morzine zelfs 170 cm. Een afdaling tot in het dal is echter niet altijd mogelijk. Vaak is de sneeuw onder de 1700 meter helemaal weg. In Oostenrijk ligt op de hoge pistes 50 tot 100 cm, ook dat is genoeg om heerlijk te skiën. Onder de 1500m wordt de situatie snel slechter.

Aangezien Oostenrijk veel skigebieden heeft die laag liggen, zijn de mogelijkheden hier dus enigszins beperkt. Het lijkt de komende twee weken vaak droog te blijven, maar de temperatuur is wel dalende. De sneeuwkanonnen kunnen dus maximaal aan de slag. Boven de 1000m hoogte zal de kunstsneeuw toch voor wat sneeuwpret zorgen en als het meezit lukt dat ook op lagere hoogte. Van ideale skiomstandigheden zal echter in veel Oostenrijkse skidorpen geen sprake zijn.

In de Duitse skigebieden is nog minder sneeuw voorhanden. In de middelgebergtes ligt amper of geen sneeuw. Winterberg, een zeer populaire bestemming van Nederlanders, doet verwoede pogingen om met sneeuwkanonnen toch wat te bieden te hebben tijdens kerst, maar of ze daarin zullen slagen is nog zeer de vraag.

Toch een verrassing?
Bovenstaande is het meest waarschijnlijke scenario. Maar, het weer kan natuurlijk altijd verrassen, meldt Weerplaza. Meteoroloog Michiel Severin: “Dat wat nu nog een kleine kans heeft in de weermodellen kan uiteindelijk toch de werkelijkheid worden. Zo bekeken, ontstaat de eerste kans op serieuze sneeuwval vlak voor kerst. Een (storm)depressie koerst via de Atlantische oceaan naar Noorwegen en als de koers dicht bij Schotland komt te liggen dan kunnen de bijbehorende neerslaggebieden op 23 en 24 december misschien de Alpen bereiken. De kans erop is dus klein, maar we blijven dit scenario wel goed in de gaten houden.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.