‘Smartphone-verbod bedreigt fiets-app niet’

'Smartphone-verbod bedreigt fiets-app niet' 9

Fietsroutes kiezen met een app.


Minister Melanie Schultz van Haegen heeft maatregelen aangekondigd om het gebruik van smartphones op de fiets zoveel mogelijk aan banden te leggen, omdat het aantal ernstige verkeersgewonden en verkeersdoden op de fiets dit jaar niet is afgenomen. In verschillende media wordt gesteld dat alle apps voor op de fiets en ook telefoonhouders straks verboden zijn. Dat is echter niet het geval.

Bedienen touchscreen grootste risico
De minister is bezig met wetgeving om appen en bellen in het verkeer aan banden te leggen.
Appen op de fiets wordt straks verboden, bellen mag alleen handsfree met oortjes. Naar het gebruik van telefoonhouders wil de minister verder onderzoek doen. Maar: ‘Het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen levert het grootste risico op. Dat betekent dat ik moet voorkomen dat mensen doorgaan met het bedienen van hun smartphone in een houder op het stuur.’

20% meer fietsen
Dit lijkt haaks te staan op plannen om de komende jaren het fietsgebruik met 20 % te vergroten. Fietsers trekken er immers steeds meer op uit met digitale fietsroute Apps. Een verbod op stuurhouders zou het fietsplezier van veel recreatieve fietsers belemmeren. Desgevraagd vertelde een zegsman op het ministerie dat dit geenszins de bedoeling is. ‘In het onderzoek zal dit punt zeker worden meegenomen en wij zijn er zeker van dit dit gewoon gebruikt mag worden, ook in de toekomst.’

Veilige oplossing
Zo is de app van bijvoorbeeld Fietsnetwerk.nl er juist op gericht dat mensen veilig kunnen fietsen zonder hierbij steeds op hun toestel te hoeven kijken. Alleen bij knooppunten krijgen fietsers een signaal, waarna ze kunnen lezen wat hun volgende knooppunt is, en welke interessante afstapmomenten er in de buurt zijn. Fietsnetwerk.nl blijft daarom in gesprek met het ministerie om te kijken of het Veluwse bedrijf een bijdrage kan leveren aan een juiste formulering van de wetgeving zodat fietsers de Nederlandse fietsroutes op een veilige manier met de apps kunnen blijven ontdekken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.