Traditionele Maltese kerst: kerststallen en kalkoen


Het is weer bijna de gezelligste tijd van het jaar: kerst. De kerstballen worden weer van zolder gehaald, de straten gezellig verlicht en de kerstliedjes zijn terug op de radio. Ook in het rooms katholieke Malta wordt er groots uitgepakt; overal op het eiland zijn kerststallen in alle soorten en maten te vinden en worden er allerlei evenementen georganiseerd. Het sfeervolle Malta met vele tradities is een mooie plek om de laatste dagen van het jaar met vrienden of familie door te brengen.

Traditionele nachtmis met Preek van het Kind
Op kerstavond gaat de rooms-katholieke bevolking massaal naar de kerk om de nachtmis bij kaarslicht bij te wonen. Tijdens de nachtmis is het traditie dat een jongen of meisje tussen de 7 en 10 jaar oud de taak van de priester voor even overneemt en een preek houdt. Het is een enorme eer deze taak te krijgen, Il-Priedka tat-Tifel, de Preek van het Kind, wordt dan ook ontzettend goed voorbereid. Deze mooie, aandoenlijke traditie vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het dorpje Luqa, waar in 1883 het jongetje George Sapiano voor het eerst op kerstavond een preek hield.

Laat je eigen Gulbiena groeien
Het is een eeuwenoude traditie om in de weken voor kerst Gulbiena, ofwel wikke, te laten groeien. De zaadjes van deze plant worden op natte watten geplaatst en op een donkere plek in huis bewaard. De groene sprieten die groeien worden als versiering in de kerststal gebruikt.

Kerststallen in alle soorten en maten
Het is sinds het begin van de 17e eeuw een Maltese traditie om grote kerststallen te maken, die veelal buiten tentoongesteld worden. De kerststallen worden gemaakt van uiteenlopende materialen, van papier-maché, tot hout en van karton tot struisvogeleieren. Op Gozo wordt er zelfs een heel dorp omgetoverd tot Bethlehem. In Ghajnsielem laten meer dan 150 acteurs je het kerstverhaal beleven. Bewonder het kinderke Jezus in de armen van Jozef en Maria en knuffel met de ezel en de os in de levensgrote kerststal. Breng een bezoekje aan de bakker of smid en geniet van lokale lekkernijen en wijn op de markt. Voor een unieke ervaring boek je een nacht in de Bethlehem Inn. De kamers worden verlicht en verwarmd met vuur, water komt uit een grote kan en WiFi wordt pas over 2000 jaar uitgevonden. Na het ontbijt is het tijd om de beestenboel te voederen of de bakker te helpen met het bakken van brood.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.