Zo viert Portugal het kerstfeest: 4 tradities

Zo viert Portugal het kerstfeest: 4 tradities 8

Een kersttafereel in Portugal. Foto: www.visitalentejo.pt


De kerstdagen staan voor de deur, de kerstboom in de kamer en de kaarsjes op tafel. Overal ter wereld maakt men zich op voor hét feest van samenzijn. Zo ook in Alentejo. Toch wordt het kerstfeest in deze Portugese regio op een iets andere manier gevierd dan bij ons. Vier Alentejaanse kersttradities op een rij:

Kerstlichtjes vs. kerstboom
In aanloop naar de kerstdagen worden de karakteristieke witte stadjes in de Alentejo extra uitgelicht door feestelijke verlichting. Kerstbomen vind je in plaatsen als Évora, Estremoz, Monsaraz en Marvão niet of nauwelijks, maar lampjes des te meer. Net als in de rest van Portugal kun je in de Alentejo genieten van prachtig verlichte straten, uitgelichte gevels en de vele kerststallen die overal te vinden zijn (oftewel: de Presépio).

Kerstavond vs. kerstdag
De belangrijkste happening rond kerstmis is kerstavond. Op 24 december komen families samen om te eten en te genieten van de traditionele Consoada maaltijd, ook wel Ceia de Natal genoemd. In de Alentejo komt Bacalhau da Consoada (stokvis met gekookte aardappels, kool, olijfolie en knoflook) op tafel en bereidt jong en oud zich voor op de mis die rond middernacht op het programma staat. Deze kerkmis, Missa de Galo, staat geheel in het teken van de geboorte van Jesus Christus. Na afloop krijgt het kindeke overal in de regio zijn plekje in de kerststal.

Kerstvuur vs. kerstkaart
Een belangrijke kersttraditie in de Alentejo is Madeiro. Grote stukken hout worden door de straten naar de dorpscentra gedragen en daar op 24 december ter ere van Jesus Christus in brand gestoken. Met deze traditie wordt niet alleen het kerstfeest ingeluid, het is ook hét moment om familie en vrienden te treffen, samen te komen en elkaar een vrolijk kerstfeest te wensen.

Kerstcake vs. kerstkransjes
Bij de bakkers in de Alentejo is de Bolo Rei daags voor kerst niet aan te slepen. Deze traditionele kerstcake met rozijnen, vruchtjes en noten is een niet te missen onderdeel van elk kerstdiner. Geen schuim- of chocolade kerstkransjes in een kerstboom maar een grote feestelijke krans waar de hele familie van kan genieten. Wie de in de cake verstopte boon vindt, koopt de cake voor de volgende kerstviering samen.

Over Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.

Overal in de Alentejo zie je lichtjes en traditionele kersttaferelen in de straten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.