Elbphilharmonie Hamburg feestelijk geopend

“The spectacular light display on the facade of the Elbphilharmonie, Hamburg’s new landmark” (© Ralph Larmann).


De Elbphilharmonie Hamburg is feestelijk geopend met een openingsplechtigheid en het eerste concert. Het gebouw is het nieuwe hart van de muziekmetropool in het noorden van Duitsland. De door het architectenbureau Herzog & de Meuron ontworpen en op haar geëxponeerde plek tussen stad en haven gelegen Elbphilharmonie bestaat uit een voormalig pakhuis gecombineerd met een nieuwe, glazen opbouw met golvend daklandschap. Naast drie concertzalen biedt het gebouw plaats aan onder andere een hotel en een openbaar toegankelijk uitzichtplatform dat het karakter van Hamburgs nieuwe herkenningsteken als “huis voor iedereen” onderstreept.

De feestelijke opening werd ingeleid door een openingsplechtigheid in de Grote Zaal. De bondspresident Joachim Gauck, de burgemeester van Hamburg Olaf Scholz, Jacques Herzog van het architectenbureau Herzog & de Meuron en de directeur Christoph Lieben-Seutter hielden ieder een toespraak. Onder de gasten waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en talrijke andere hooggeplaatste gasten uit politiek en cultuur.

In de Grote Zaal speelde het NDR Elbphilharmonie Orchester onder leiding van hoofddirigent Thomas Hengelbrock samen met het koor van de Beierse Omroep en gerenommeerde gastsolisten zoals Philippe Jaroussky (contratenor), Camilla Tilling (sopraan), Wiebke Lehmkuhl (mezzosopraan), Pavol Breslik (tenor) en Bryn Terfel (bas-bariton).

Tijdens het concert werd de gevel van de Elbphilharmonie tot achtergrond voor een unieke lichtshow. De muziek die in de Grote Zaal ten gehore werd gebracht, werd direct vertaald naar kleuren en vormen, die op het gebouw werden geprojecteerd. Duizenden toeschouwers bewonderden Hamburgs nieuwe herkenningsteken, de kleurrijk fonkelende Elbphilharmonie voor de indrukwekkende coulisse van stad en haven. Meer informatie op www.elbphilharmonie.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.