Olijfplukken in de Portugese Alentejo populaire activiteit in het najaar

Olijfplukken in de Portugese Alentejo populaire activiteit in het najaar 9

Olijfboom in Portugal. Foto: PR


De Portugese Alentejo is de regio van de witte stadjes, ruige kust, kastelen en ongerepte natuur. Ook staat het bekend om de wijn-, kurk-, marmer- en olijfolieproductie. Met name in het najaar trekken die ingrediënten veel 50+’ers naar de regio, maar ook voor families is er dan van alles te beleven. Samen olijven plukken, op kastelentocht of naar de sterren kijken zijn niet te missen hoogtepunten in het Alentejaanse najaar.

Samen plukken en persen
Na de druivenoogst in september en oktober nemen de olijfplukkers het in november en december van de wijnboeren over. Niet alleen de lokale inwoners maar ook toeristen helpen een handje mee in de boomgaarden. Verschillende olijfboeren in de regio organiseren familie-olijfplukvakanties, een leerzame beleving voor alle leeftijden. Het weer in deze tijd van het jaar is regelmatig aangenaam waardoor een actieve en leerzame plukdag afgewisseld kan worden met een Portugese buitenlunch. Na het plukken volgt het wassen, vermalen en persen. Van dichtbij zien bezoekers hun zelf geplukte olijven veranderen in de goudgroene olie die van de Alentejo de grootste olijfolieproducent van het land maakt. Een bezoek aan het olijfmuseum in Marvão maakt de olijvenbeleving in de Alentejo compleet.

Op kastelentocht
Kastelen, forten, uitkijktorens en paleizen spreken tot de verbeelding. Koningen, moedige ridders en edele jonkvrouwen: kinderen worden wild enthousiast van de verhalen over gebeurtenissen die zich er afgespeeld hebben. Tijdens een kastelentocht door de Alentejo kom je vele bijzondere exemplaren tegen. Zo beschikt het kasteel in Arronches over een Speelmuseum ‘Museo de (a) Brincar’ met een immense collectie aan speelgoed, poppen en spelletjes. Een andere highlight in de regio is het hertogelijk paleis van Vila Viçosa (1297), een van de meest beroemde en imposante paleizen van de Alentejo. Net als de lokale kerken, fonteinen, straten, raamkozijnen en zelfs putdeksels bestaat ook dit paleis van boven tot onder uit marmer.

Natuurlijk Alentejo
‘Een najaarsdepressie is hier in de Alentejo gewoonweg niet mogelijk: overal zie je bloemen, een weelde aan kleuren en een felle najaarszon waardoor buiten zijn een feestje is’, aldus Lucia van der Feltz, Nederlandse local en gids in de Alentejo. Ook op ‘natuurgebied’ heeft de regio veel te bieden voor families. Denk aan het Estuario de Sado waar je speelse tuimelaars van dichtbij kunt bekijken en in de winter de grootste concentratie kustvogels kunt spotten. Ga naar de Insectzoo in Villa Ruiva, Cuba voor een kijkje in de wereld van de mier, bij en wesp, of naar het Ecotoeristisch Centrum van Ribeira Grande in Fronteira waar je bij de astronomisch observatiecentrum ademloos naar de sterren kunt kijken. Voor meer informatie over familievakanties in de Alentejo zie de website.

Over Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.