Ski Cola Index: Wat kost een glas cola op de piste?


In het Franse Courchevel betalen skiërs het meeste voor cola, in het Bulgaarse Bansko is een glas bijna 7 euro goedkoper. De vijf duurste skigebieden voor een cola liggen in Frankrijk, daarna volgt Zwitserland. De ski-oorden met de grootste bezoekersaantallen hebben niet per se de hoogste prijzen. HomeToGo heeft de prijs van een glas cola bekeken in de meest populaire ski-gebieden in Europa. Cola mag dan overal hetzelfde zijn, maar de prijs is dat niet.

Overzicht
Franse skidorpen zijn het duurst. De vijf duurste ski-oorden liggen in Frankrijk, we zien pas een Zwitserse stad op nummer zes. In de top 10 zijn er slechts drie skigebieden Zwitsers en één Oostenrijks. Het lijkt erop dat prijzen in Frankrijk hoger liggen dan in Zwitserland. Verrassend, aangezien het levensonderhoud in Zwitserland aanzienlijk duurder is.
In Oostenrijk vinden we zowel dure als goedkope skigebieden. Van €2,93 voor een glas cola in Saalbach-Hinterglemm tot €4,38 in het populaire Ischgl. Prijzen in Italië liggen rond €3,00, goedkoper dan in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland.
Tussen het goedkoopste (€1 in Bansko, Bulgarije) en duurste (€7,80 in Courchevel, Frankrijk) glas cola is een verschil van €6,80.

Oost-Europa
In Oost-Europese landen zoals Polen en Bulgarije kost een drankje tussen de 1 en 2 euro, dit geeft een goed beeld van de algemene prijzen in dit gebied, die zijn namelijk aanzienlijk lager dan in de rest van Europa.

1,5 Miljoen skiërs bezoeken Mayrhofen (Zillertal) elk jaar. Als iedereen tijdens de après-ski een glas cola drinkt is dit opgeteld 6,3 miljoen euro.
In de drukste skigebieden betaalt men niet meteen de hoofdprijs voor een glas cola. In La Plagne en Saalbach-Hinterglemm glijden jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen skiërs de piste af, maar prijzen zijn onder het gemiddelde van €4,60 (per glas van 330ml). In de duurste bestemmingen Courchevel, Val d’Isère, Tignes en Chamonix zijn de bezoekersaantallen gemiddeld, waarschijnlijk omdat deze ski-oorden voor een exclusiever publiek zijn weggelegd. De meest populaire skigebieden qua bezoekersaantallen zijn dus niet automatisch het duurst.

Het hele onderzoek staat hier onder:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.