Valletta Culturele Hoofdstad van Europa 2018


In 2018 is het zover: Valletta mag zich samen met ons eigen Leeuwarden een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa noemen. En dat is meer dan terecht: Valletta is een ongelooflijk cultuurrijke stad met een overvloed aan kerken, musea, paleizen en tuinen. Pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden maken dat je ogen tekort komt in deze barokke stad.

Culturele Hoofdstad van Europa
Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. Het programma Culturele Hoofdsteden is bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien. Tevens leren de burgers van de EU elkaar zo beter kennen. Dat Valletta een keer aan de beurt zou komen, is geen verrassing. De hoofdstad van Malta staat sinds 1985 geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en leent zich als geen ander voor een city break.

Kerken en musea
Van buiten lijkt de Sint John’s Co-Kathedraal niks bijzonders, maar de barokke kerk beneemt je de adem zodra je er één voet binnenzet. De gehele binnenkant is gevuld met prachtige decoraties: geen millimeter van het interieur is onbewerkt gebleven. Maar het allergrootste pronkstuk is het meesterwerk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van schilder Michelangelo Caravaggio. Fan van musea? Het National Museum of Archeology in Valletta is het belangrijkste museum van Malta en neemt je mee in de rijke geschiedenis van het eiland. Je vindt er vondsten vanuit de prehistorie tot en met de late middeleeuwen. Een andere aanrader is het National Museum of Fine Arts, alleen al voor het gebouw zelf – een prachtig 18e-eeuws rococo gebouw.

Paleizen en tuinen
Hoewel heel Valletta een architectonisch hoogstandje is, verdienen de paleizen de ereplaats. Het Grandmasters Palace werd in 1571 gebouwd als overheidspaleis van de Ridders van St. John, vandaag de dag is het het kantoor van de president. Delen van het paleis, waaronder de met wandtapijten versierde raadszaal en het enorme wapenarsenaal, zijn open voor bezoekers. Casa Rocca Piccola is een paleis uit de 16e eeuw, dat nog steeds in handen is van Maltese adel. Waan je in het leven van de adel van de afgelopen 400 jaar met prachtige meubels, zilverwerk en schilderijen. Alle culturele prikkels rustig verwerken? Ontvlucht het drukke stadsleven dan in één van de prachtige tuinen die de stad rijk is, zoals de Barracca Gardens. Deze bestaan uit twee delen, boven en beneden, en biedt een adembenemend uitzicht over de Grand Harbour en burchten. De grootste tuin van Valletta is de Hasting Garden.

Vakantiebeurs
Benieuwd naar veelzijdig Malta? Kom dan van 10 t/m 15 januari 2017 langs op de Vakantiebeurs in Utrecht. De Malta Tourism Authority zal aanwezig zijn om je van informatie te voorzien over de eilanden Malta, Gozo en Comino. De Malta stand is te vinden in hal 7, standnummer B102.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.