3 redenen om (even) naar Duitsland te gaan

De expositie over Picasso. Foto: Joachim Busch/PR


Het voorjaar nadert. Reden genoeg om weer wat uitstapjes te plannen. Waarom niet vlak over de grens in Duitsland? Maak bijvoorbeeld een wereldreis binnen 1 dag, binnen de poorten van Zoo Osnabrück. Zo’n 275 exotische diersoorten, van reusachtige Aziatische olifanten tot bladsnijdermieren uit de jungle van Zuid-Amerika, om de hoek het compleet Afrikaanse landschap ‘Samburu’ met giraffen en impala’s. En dan is er nog de ‘natte’ wereld: pinguïns, zeehonden, het betoverende ‘Tetra Aquarium’. Niet missen, want behoorlijk spectaculair: voedertijd bij de zeeleeuwen.
Minder dan 60 km verderop in Münster: de befaamde Allwetterzoo, een deels overdekte belevenis. Nieuw deze lente – vanaf 17 maart t/m 30 april – is de unieke Chinese show, die pas begint als de dierenverblijven dichtgaan ’s avonds. Restaurant en shop blijven open. Behoorlijk uitbundig: de 39 lichtinstallaties ‘Chinese Lichten’ – van feeëriek oplichtende flamingo’s en panda’s tot een 40 meter lange Chinese draak waar je moeilijk omheen kunt. Op het centrale plein acrobaten en ambachtslieden uit China.

Typisch Duitse musea
Het Westfaalse LWL-Museum für Kunst und Kultur, Münster heeft nog tot 19 maart dit jaar speciale aandacht voor de Engelse kunstenaar Henry Moore. Misschien wel de meest invloedrijke beeldhouwer van de afgelopen eeuw. Innovatief, spannend, gedurfd en vooral erg mooi. Wie heeft hij eigenlijk niet beïnvloed – en wat was voor hemzelf inspiratie? Het komt allemaal aan bod.
Ook in Münster: het Picasso Museum. Tot 21 mei vol zeldzame portretten van de meester: tijdgenoten, vrienden, modellen en muzen. Samen stiekem een autobiografie van de allergrootste schilder en tekenaar ooit.
Industrieel erfgoed zonder weerga: het Textilwerk Bocholt. Prachtig fabrieksgebouw uit de 19de eeuw, heerlijk gerestaureerd. Maar destijds ook druk en vol lawaai. Hoe was het leven thuis, in zo’n piepklein arbeidershuisje voor wevers en spinners?

Romeinen
Op de foto met échte Romeinen en Germanen? Dat kan vanaf 4 maart t/m 5 november heel goed, dankzij de razend knappe 3D-effekten in Museum und Park Kalkriese, het museum dat gewijd is aan de legendarische Varusslag, bij het Teutoburger Woud. Kalkriese om precies te zijn, in het Osnabrücker Land. Zij aan zij vechten met een gladiator, de drukte aan de frontlijn ongeschonden meemaken, tussen de legionairs uit Rome. Gelukkig geschiedenis.
Nog meer Romeinse aanwezigheid, maar dan in het Münsterland. Het pittoreske Haltern am See was 2000 jaar geleden zenuwcentrum van de plannen voor gebiedsuitbreiding in het noorden. Nu is er het leerzame en spannende Westfälisches Römermuseum, met bewegende beelden en indrukwekkende archeologische vondsten. Verbluffend, hoe ver ze toen al waren in de bouwkunst, techniek, logistiek en wooncomfort.

Spelen, ravotten, zwemmen, wellness
Niet voor niets klinkt voorjaar het avontuurlijk in het Duits: Frühling. Slaan de kriebels toe, maar is het buiten nog even nat of guur, dan heeft het Emsland een hele serie knotsgekke indoorspeeltuinen in de aanbieding:
Jelly-Beans Spielpark in Salzbergen. Met Reuzendoolhof om te verdwalen en – voor wie wil – gratis schminken in tijgermotief.
Monkey’s Playland Meppen. Ook grappig voor ouders: ontbijtbuffet voor het hele gezin met koffie, broodjes en lekkere dingetjes.
Once upon a time in het Westen van Duitsland: Spieleland Western Joe in Freren. Dagje cowboy of indiaan, of gewoon anoniem genieten op de reuzenglijbaan, klauteren in de Kletterwelt.
Leuk voor alle leeftijden, van kleuter tot verwende puber: Kinder-Sternenland in Papenburg. Van ballenbak tot biljarten en tafeltennissen.

Zoutgrot
Niet binnen 1 dag te verkennen: het Vitus Bad in Everswinkel, Münsterland. Energie vretende oorlogen met brandslang en waterkanon, als een speer door het kanaal met snelstromend water, geen vuurspuwende maar water spuwende dinosaurussen. Lekker dobberen en relaxed liggen mag ook, in het rustige en weldadige ‘Suhlbecken’. Buitenbad met zandstrand.
Supergezonde zoutgrot Mehringer Heide, Emsbüren. Het geheim: geen inspanning, kleren mogen aanblijven, gewoon rustig in een ligstoel de lucht vol ionen inademen, dankzij het heilzame zout lekkerder in je vel. Langzaam en loom in de ‘Rustruimte’ – sneller en net zo effectief in de ‘Intensivraum’.

Meer uitstapjes? Kijk op www.geheimoverdegrens.nl

Copyright fotomateriaal:
Tijgers – Chinese Lichten festival in de Allwetterzoo in Münster: © Allwetterzoo Münster
Kleine chimpansee in de Zoo Osnabrück: © Zoo Osnabrück
Westfälisches Römermuseum in Haltern: © LWL Römermuseum in Haltern
Picasso Museum in Münster: © Picasso Museum – fotograaf Joachim Busch

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.