Opa- en omadagen in de voorjaarsvakantie

Opa- en omadagen in de voorjaarsvakantie 9

Weeshuis-actie in Drenthe. Foto: PR


Er zijn bijna geen weeskinderen meer in Nederland. Gelukkig maar! Ongeveer tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Kinderen zonder ouders kwamen toen vaak terecht in een weeshuis. In het Drentse Veenhuizen zijn begin 19de eeuw drie enorme gebouwen neergezet om alle weeskinderen in Nederland op te vangen. Hoe verliep de reis naar het weeshuis en hoe zag het leven van een weeskind eruit? Ontdek het met grootouders tijdens de opa- en omadagen op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 februari 2017 in de voorjaarsvakantie. De reis start in het Drents Museum en eindigt in het Drents Archief. Het programma wordt doorlopend aangeboden van 13.00 tot 17.00 uur.

Weesroute Drents Museum – Drents Archief
Bij de Infobalie in het Drents Museum krijgen deelnemers een zakboekje met informatie en opdrachten. Zo wordt stilgestaan bij de schilderijen van de Russische kunstenaars in de tentoonstelling Peredvizhniki. Zij hebben in de 19de eeuw onder meer het leven van weeskinderen geschilderd. Met een echte virtual reality bril lijkt het net of je als wees de reis naar Veenhuizen maakt. In het Drents Archief vangen de weesvader en weesmoeder je op. Zij zorgen voor de inschrijving in het weeshuis. Daarna ga je snel aan de slag, want er moet gewerkt worden. In de spinnerij om geld te verdienen voor klompen of een schort. Als beloning mag je aardappelbrood proeven. Bovendien leer je de directeur van het weeshuis, Johannes van den Bosch, kennen. Als je ontslagbrief wordt ondertekend, dan mag je het weeshuis verlaten.

Entree opa- en omadagen
Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Opa’s, oma’s en andere volwassenen betalen bij de start (Drents Museum) € 12,- voor het totale programma. Voor Museumkaarthouders, Vrienden van het Drents Archief of het Drents Museum en beschermers van Het Drentse Landschap is de entree € 5,-. Aanmelden is niet nodig.

Opa- en omadagen in de voorjaarsvakantie 11

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.