Vrouw voor neushoorn Thabo

Een witte neushoorn. Foto: CC0/Pixabay/Emiliano Gaudiello


GaiaZOO kreeg vorige week het bijzondere nieuws te horen dat er dit voorjaar een vrouwelijke witte neushoorn naar de Kerkraadse dierentuin zal komen. Hoewel er al bijna tien jaar lang mannelijke neushoorns in GaiaZOO leven, is het een aangename verrassing dat de coördinator van het Europese fokprogramma voor witte neushoorns GaiaZOO geschikt acht als nieuwe locatie om te fokken met deze ernstig bedreigde diersoort. Natuurbehoud is één van de kerndoelen van GaiaZOO en een actieve bijdrage te mogen leveren aan dit belangrijke fokprogramma is dan ook een grote eer die maar voor een selectief aantal dierentuinen is weggelegd. Dit nieuws is niet alleen voor GaiaZOO bijzonder, maar ook voor neushoornman Thabo. Een flinke ruzie met zijn vader zorgde ervoor dat hij in juni 2014 een pootwond opliep, die ruim anderhalf jaar intensief verzorgd moest worden. In de hoop het genezingsproces te bespoedigen nam GaiaZOO afscheid van zijn vader en halfbroer. Na ruim een jaar alleen geleefd te hebben krijgt Thabo dit voorjaar weer gezelschap.

Groepsdieren
Witte neushoorns leven in groepen van meerdere vrouwen en hun jongen, die geleid worden door één volwassen man. Gemiddeld genomen worden echter evenveel vrouwtjes als mannetjes geboren. Als ze een jaar of drie oud zijn, worden jonge mannetjes binnen de Europese dierentuinen ondergebracht in speciale mannengroepen (waaronder GaiaZOO). In groepen samenleven is vooral voor jonge mannen erg belangrijk. Door met elkaar te stoeien, worden ze sterk. En dat is belangrijk om in hun latere leven leiding te kunnen geven aan een groep vrouwen. Tijdens de voortplanting kunnen vrouwelijke witte neushoorns namelijk behoorlijk agressief zijn.

Voortplanting
De mannelijke neushoorn van GaiaZOO, Thabo, wordt dit voorjaar zes jaar oud. Een ideale leeftijd om zich te gaan voortplanten. Sinds 2014 woonde hij hier samen met zijn halfbroer. In het verleden zijn vanuit GaiaZOO al diverse mannelijke neushoorns naar andere dierentuinen afgereisd, waar ze als dominante man konden gaan bijdragen aan het fokprogramma. Nu is het de beurt aan GaiaZOO om een vrouwtje te ontvangen. Het zal overigens nog wel even duren voordat er kleine neushoorns te verwachten zijn, want de draagtijd van witte neushoorns is bijna anderhalf jaar.

Lees het hele verhaal over het herstel van Thabo terug op:
www.GaiaZOO.nl/neushoorn

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.