Groot-Frieslandpad is Wandelroute van het Jaar

Groot-Frieslandpad is Wandelroute van het Jaar 9

Padcoördinatoren Wandelnet en juryleden poseren met de wandeltrofee. V.l.n.r.: Jurylid Wanda Catsman (wandawandelt.nl), jurylid Christina Bloem (tijdschrift Op Weg) jurylid Gilbert Roels (Travel Magazine en wandelkrant.be), Fred Triep (padcoördinator traject Bergen aan Zee – Sneek) en Bindert Kloosterman (padcoördinator traject Sneek – Leer (DLD)) Foto: PR


Het Groot-Frieslandpad is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2017. Vol trots namen padcoördinatoren Bindert Kloosterman en Fred Triep de wandeltrofee op de Fiets en Wandelbeurs in Gent in ontvangst. Het 362 km lange pad van Bergen aan Zee naar het Duitse Leer wint de verkiezing vanwege de rijke afwisseling aan landschappen. Het is de derde keer dat Wandelnet de trofee mee naar huis mag nemen, eerder wonnen de Streekpaden Stelling van Amsterdam (2010) en De Brabantse Wal (2013).

Terug in de tijd

Het Groot-Frieslandpad loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden. De route gaat dwars door West-Friesland via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder, van Stavoren via Hindeloopen, Workum en IJlst naar Sneek. De route vervolgt haar weg door fraaie esdorpen in de Kop van Drenthe en het verrassende Westerwolde om te eindigen in het Duitse plaatsje Leer.

“Volwaardige aanwinst”

De jury koos unaniem voor het Groot-Frieslandpad: “Het project heeft alles wat een moderne route nodig heeft”, aldus de jury. “Voldoende onverharde paden, verzorgde bewegwijzering, een uitstekend routeboekje, een website met info en tracks en vooral een rijke afwisseling aan landschappen en dorpen. Kortom, een volwaardige aanwinst voor het uitgebreide Nederlandse wandelnetwerk.” Voor de eerste keer werden de trofeeën van de Belgische en de Nederlandse editie van de Fiets en Wandelbeurs samengevoegd tot één grote verkiezing. De andere genomineerde was het Vlaamse traject van het Lange-Afstand-Wandelpad Amsterdam-Parijs (GR 12).

Enthousiaste vrijwilligers

De gids van het Groot-Frieslandpad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincies Noord-Holland en Friesland, de gemeentes Aa en Hunze en Noordenveld, en dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Initiatiefnemer van de route is vereniging TeVoet.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.